Debrujáři, dálkový plavec i houslista. Seznamte se s vítězi Zlatého oříšku

12. leden 2021

Nadaní tanečníci, malí virtuosové, vynálezci, sportovci, zkrátka všechny děti, které v něčem vynikají, mohou získat ocenění Zlatý oříšek. Ten má vítěze zatím posledního 22. ročníku, do kterého se přihláslo na 150 dětí různých talentů.

I letos si už tradičně 1. ledna převzalo sedm dětí ocenění Zlatý oříšek 2020, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč, kterou mohou využít na rozvoj svého nadání.

Houslista z Japonska

V našem vysílání si můžete poslechnout rozhovory se všemi oceněnými. Možná vás zaujme příběh houslisty Richarda, který se narodil v Japonsku, do školy chodí v Čechách, ale housle studuje až ve Švýcarsku. A pozor, koncertuje už od svých pěti let!

Richard Kollert miluje housle

Kdo je to debrujář?

Víte, kdo jsou to debrujáři? I ti se ocitli na letošních stupních vítězů. Skupina mladých nadšených vědců ze Stříbra se svým vědeckým projektem zazářila až v Abú Dhabí a za svůj stánek „Experimentuj se slavnými fyziky“ si přivezli dokonce zlatou medaili.

Debrujáři milují fyziku a pokusy

Neopren a hurá do vody

Nebo by vás zajímal spíš někdo ze sportovní disciplíny? Co třeba dvanáctiletý dálkový plavec Daniel? Ten si s letošní situací musel poradit po svém. Od rodičů dostal neopren a od té doby trénuje venku.

Daniel Mach je skvělý plavec

Poslechněte si rozhovor s ředitelem Zlatého oříšku Jiřím Kotmelem a s oceněnými dětmi.

Pokud byste se i vy rádi zúčastnili soutěže, podívejte se na stránky www.zlatyorisek.cz a tam se všechno dozvíte.

autor: Šárka Mattová
Spustit audio

Související