Den svatého Patrika se blíží. Vyzkoušeli jsme, jak probíhá výuka irského tance

4. březen 2020

Zástup tanečníků stepujících do rytmu rychlé hudby. I tak vypadá irský tanec. Tereza Bernardová se mu věnuje už přes dvacet let a studovala ho přímo v Irsku.

Tereza Bernardová je držitelkou u nás unikátního titulu Master of Arts in Dance Performance se zaměřením na Tradiční irský tanec. Do její školy inSpiral Dance Company chodí talentovaní tanečníci, kteří se připravují na soutěže, i nadšení amatéři tančící si jen tak pro radost. 

Sólově i ve skupině

Irský tanec má tu výhodu, že se mu dá věnovat od útlého věku až do stáří. Je velmi různorodý. Zahrnuje sólové i skupinové tance. Po celém světě ho zpopularizovaly velké taneční show, ve kterých vystupují desítky účinkujících najednou. V Irsku se s ním můžete potkat na každém rohu, a to nejen na svátek svatého Patrika, který připadá každý rok na 17. března. 

Tanečnice Tereza Bernardová a její žákyně Tamara

Tvrdé i měkké boty

Když se řekne irský tanec, většina lidí si vybaví charakteristický zvuk stepu. Kromě takzvaných tvrdých bot se ale tančí i ve speciálních měkkých botách. Existuje i starý styl sean nós, pro který nejsou potřeba žádné speciální boty a skočit si ho můžete v běžné obuvi.

Terezu do studia doprovodila její jedenáctiletá žačka Tamara, která tancuje čtyři roky. Zúčastnila se už i několika soutěží.

Jak se holka z Česka dostala do irské taneční školy? A co jí překvapilo na tamním dešti? A jak se Moderátorce Janě Rychterové dařilo na první lekci irského stepu? Podívejte se na video.

Další cool videa najdete na našem YouTube kanálu.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior

Související