Dětská knížka o sexu: Proč začít se sexuální výchovou už v předškolním věku?

31. květen 2017

Na trhu se objevila nová knížka o sexualitě Ty jsi holka, ty jsi kluk. Primárně je určena rodinám s dětmi ve věku 4 - 7 let. Dvě z autorek, Mgr. Zuzana Prouzová a Mgr. Lenka Šilerová, mluvily v pořadu Atrium s Monikou Valentovou nejen o knize, ale i povinnosti školy podávat dětem přesné a pravdivé informace.

Sex je stále tabu


„Úroveň sexuální výchovy na školách hodnotíme jako poměrně nedostatečnou,“ shodly se obě dámy ze Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. „Netrpělivě čekáme na standardy výchovy ke zdraví, kde se sexuální výchova objeví v trochu konkrétnější podobě, než je v rámcových vzdělávacích programech,“ dodala Zuzana Prouzová.

„V tuto chvíli pracujeme na tom, abychom přeložili a zcela certifikovali standardy Světové zdravotnické organizace pro výuku sexuální výchovy. Abychom je měli v češtině, posvěcené a orazítkované," řekla Lenka Šilerová.

I rodiče mají v této oblasti resty. Zhruba v každé druhé rodině totiž děti potřebné informace buď nedostanou vůbec, anebo v nevhodné formě, která je buď zastraší, nebo ze sexuality udělá tabu.


Knížku o sexualitě nechtěl nikdo ilustrovat

O neustálé tabuizaci tématu svědčí i fakt, že byl pro nakladatelství problém najít ilustrátora. Publikaci s touto tématikou se bránilo opatřit svými obrázky hned několik oslovených autorů.

Knížka je primárně určena společnému čtení rodičů a dětí a následnému povídání. Podle autorek by se dala s úspěchem využít i v mateřských školách.

„Myslím, že jsme vytvořily koncept, který je funkční a poskytuje nejen základní informace, ale umožňuje podpořit rodinnou komunikaci. A na to jsme pyšné,“ řekla jedna z autorek.


Za poskytnutí informací by měla ručit škola

„Podle našeho názoru by škola určitě měla být v oblasti sexuální výchovy aktivní. Rodina poskytuje hodnoty, vztahy, vzory, které si potom odnášíme do dalšího života. Ale informace o tom, jak probíhá oplodnění, pohlavní styk nebo porod, by s velkou přesností měla předat škola. Na tom není nic závadného, to probíhá u všech stejně,“ míní Lenka Šilerová.

Více na webu Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu - nebo v rozhovoru s Mgr. Zuzanou Prouzovou a Mgr. Lenkou Šilerovou dole pod článkem.

Spustit audio