Dětská obezita není jen vadou na kráse. Odnáší to zdraví

4. září 2019

Cukrovka, vysoký tlak, zvýšený cholesterol, to jsou neduhy, kterými u nás trpí stále více dětí. Může za to jejich nadváha. Problémy s ní má sto tisíc českých dětí ve věku od jedenácti do patnácti let.

„Za nadváhou dětí stojí nekvalitní a prázdné potraviny bez živin. Vysoký podíl cukru ve stravě a v pitném režimu vytváří u dětí závislost na cukru. Starší děti inspirované reklamou navíc popíjejí energetické nápoje a to je velká hrozba pro mozek a srdce,“ varuje výživová poradkyně Iva Víravová.

Přemýšlejte o tom, co kupujete

Základ chutí se vytváří už v raném dětství. A není to o penězích. Je zbytečné nakupovat drahé sušenky, sladké limonády nebo instantní kaše a příkrmy, na které láká reklama. Podle Ivy Víravové stačí nakupovat základní potraviny, a z nich pak doma připravit kvalitní pokrm. Proč kupovat předvařenou ovesnou kaši, když můžete doma večer namočit ovesné vločky, ráno je ohřát a přidat ovoce nebo jogurt. Děti kopírují své rodiče. A pokud se doma věnuje přípravě jídla čas, ponesou si to do dospělosti.

Další zásadou je číst etikety na potravinách, nejlépe spolu s dětmi. Vysvětlovat jim, co je dobré a co škodí. Pro malé děti jsou rodiče velkým vzorem a hltají jejich názory. V pubertě je už na vysvětlování pozdě.

„Vaše dítě už si vybudovalo závislost na sladkostech? V tom případě nemá smysl jim je okamžitě odepřít. Zkuste nejdřív přejít na kvalitnější šťávy, přidávejte citrón, nějakou tu bylinku ze zahrádky. Slaďte méně kalorickými přírodními sladidly. Když se sejde celá rodina doma, ťukněte si společně na zdraví sklenicí čisté vody. Udělejte z toho rituál, který bude děti bavit,“ radí Iva Víravová.

Sušenky s nápadem

Sladkost nemusí být jen prázdným cukrem. Obohaťte ji jednoduše ovocem a bílkovinami. Stačí, když vám zbude od snídaně ovesná kaše. Zamíchejte do ní vejce, skořici, nasekané ořechy, trochu másla, kakao a banán. Udělejte bochánky a na pečicím papíru upečte v troubě. Vzniknou vám chutné, měkké sušenky.

Pomazánka z červené řepy

Červená řepa je velmi zdravá a dají se z ní vytvářet různé pomazánky. Ať už z čerstvé nebo z vařené. Zkuste ji v kombinaci s uvařeným vejcem, česnekem, čerstvým sýrem, citrónem, solí a bylinkami.  Můžete přidat i cibulku a tuňáka z konzervy. Chuť bude zase jiná.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.