Dobrovolníci z akce Ukliďme svět už přírodě ulevili o 10 000 tun odpadu

10. září 2024

Jak dlouho již uklízíme českou přírodu s projektem Ukliďme svět? Jak se do úklidu zapojit? A co k tomu budete potřebovat? Moderuje Veronika Hájková. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior dorazila Petra Kozáková z Českého svazu ochránců přírody. O podzimní společném uklízení naší přírody s názvem Ukliďme svět, které je po světě známé jako Word Clean Up, si povídala s moderátorkou Veronikou Hájkovou.

Plasty do lesa nepatří! To vědí i pejsci

Stačí jen pytel, rukavice a provázek

Český svaz ochránců přírody každoročně organizuje několik úklidových akcí, do kterých se mohou zapojit všichni napříč republikou. Ta největší nese název Ukliďme svět a probíhá vždy na podzim už od roku 1993. Za tu dobu zvládli dobrovolníci nasbírat přes neuvěřitelných 10 tisíc tun odpadu.

Do uklízení přírody se můžete zapojit i se třídou nebo kamarády

A bez čeho se při úklidu lesa nebo parku neobejdete? „Jsou to odpadkové pytle, do kterých budete ten odpad sbírat, dál jsou to pracovní rukavice kvůli bezpečnosti,“ radí koordinátorka projektu. Další nezbytnou součástí je i provázek nebo lepící páska, abyste měli pytle s odpadem čím zavázat.

Čtěte také

Jak na to

Do velkéhoúklidu, který se koná od pátku 20. září do neděle 22. září, se můžete zapojit i vy. Můžete se připojit již k registrovanému úklidu. O těch se dozvíte na webových stránkách projektu.

Nebo si můžete zorganizovat svůj vlastní úklid. „Je to docela jednoduché, je podstatné najít nějaké místo, které potřebuje vaši pomoc, které potřebuje uklidit, a potom je to registrace na našich webových stránkách,“ říká Petra. Tam uvedete kdy a kde se bude váš úklid konat, případně jestli se k vám mohou připojit i další dobrovolníci.

Při úklidu můžete narazit na nedopalky od cigaret, sklo, plasty nebo třeba nápojové kartony. Jak dlouho by se bez vaší pomoci v přírodě rozkládaly, to se dozvíte při poslechu Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související