Doučování zdarma? V Praze žádný problém!

28. duben 2016

Projekt Rozlety realizuje Nová škola o.p.s. už deset let. Jejich smyslem je pomoci sociálně znevýhodněným dětem úspěšně přejít na střední školu a udržet se na ní.

Michal Kryl, vedoucí programů přímé podpory a dobrovolnického programu Nové školy, k Rozletům říká: „Co se sociálního znevýhodnění týče, nejde primárně o nějakou chudobu, ale o to, že děti nedostávají dostatečnou podporu v rodině. V Praze máme většinu dětí s odlišným mateřským jazykem, potom máme romské děti, ale zvyšuje se nám počet dětí z majority, kterým nemá kdo pomoct doma. A to většinou není nějaká zlá vůle, ale nedostatek času, nebo nižší vzdělání rodičů.“

Úspěch motivuje

„Pokud dítě zažívá delší dobu neúspěch, logicky se na to vykašle. A my tomu chceme předejít. Nechceme děti až tolik naučit matematiku, jako je spíš znovu namotivovat na to, že učení se v jisté chvíli může být i docela zábava,“ říká Michal Kryl. Program je primárně určen pro druhý stupeň ZŠ a první dva ročníky SŠ, ale v poslední době se Rozlety zaměřily i na mladší děti. „Když dítě přijde, má chuť a my máme kapacitu, přijmeme ho“.

Skupina dobrovolníků je velmi pestrá, od studentů středních škol až po důchodce. Dobrovolník projde dvouhodinovým pohovorem, ale není zkoušen z látky, kterou bude doučovat. Jak již bylo řečeno, cílem je především motivovat. „Pokud dobrovolník projeví neznalost a ukáže dítěti cestu, jak se k poznatku dobrat, je to cenná věc,“ dodává vedoucí programu.

Rozlety jsou zatím pouze pražskou záležitostí. „Zjistili jsme, že abychom si udrželi kvalitu, potřebuji být s dobrovolníky v kontaktu a fyzicky přítomen doučování. A to v současné době z finančních důvodů lze jen v Praze,“ konstatuje Michal Kryl.

Společně v knihovně

Další možností, kterou Nová škola nabízí, je doučování ve veřejných knihovnách. Ve dvou pobočkách Městské knihovny v Praze je v daný den a čas k dispozici dobrovolník, ochotný poradit téměř se vším. Může přijít kterékoli dítě. Nepotřebuje přihlášku, nepotřebuje se objednat.

Kdy a kde:

Pobočka MKP Lužiny: středa 16–18h
Pobočka MKP Bohnice: čtvrtek 14:30–16h

Od nového školního roku by Nová škola chtěla doučování rozšířit do dalších pěti poboček. Pokud se pražský model osvědčí, ráda by ho předávala tzv. franšízou do knihoven po celé ČR.

Jak se stát dobrovolníkem? Jak požádat o doučování? Dozvíte se v rozhovoru s vedoucím programu Rozlety Michalem Krylem.

Spustit audio