Facebook a WhatsApp slaví narozky

28. únor 2024

V únoru oslavil Facebook 20 let a WhatsApp 15 let. Kolik má Facebook a WhatsApp dnes uživatelů? A kdo tyto sítě založil? Poslechněte si tento díl Síťovky a vše se dozvíte.

Sociální síť Facebook založil Mark Zuckerberg společně s dalšími spoluzakladateli 4. února 1994. Facebooku je tedy 20 let.

V roce 2020 používaly Facebook aktivně 2,5 miliardy lidí. V Česku je to stále největší sociální síť. Používá ji přes 5,5 milionu lidí. Dnes patří Facebook pod firmu Meta Platforms, a to společně s Instagramem a WhatsAppem, naším dalším únorovým oslavencem.

24. února 2009 založili dva Američané Brian Acton a Jan Koum WhatsApp. Jde o aplikaci, přes kterou můžou lidé chatovat, posílat si fotky, videa, giphy nebo audia, a to vše přes internet.

Název je vlastně slovní hříčka. What’s up znamená anglicky: „Co se děje.“ A App je zkratka pro aplikaci. Když se složí dohromady whats a app, je z toho WhatsApp. Tato firma má sídlo v Kalifornii. V říjnu 2014 ji koupil Facebook a dal za ni 21,8 miliard dolarů, což je 474 miliard korun (o něco víc, 23,8 miliard dolarů stojí jeden z nejdražších diamantů na světě – modrý diamant, The Winston Blue). WhatsApp slaví v únoru 2024 své 15. narozeniny.

Jakou další sociální síť Mark Zuckerberg založil? A kolik uživatelů měla po prvních sedmi hodinách svého fungování? Poslechněte si tento díl Síťovky.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související

  • Síťovka

    Tereza Rašová pro vás loví ty nejzajímavější perličky z moře sociálních sítí.