Fantasy a sci-fi není totéž. Máme pro vás tipy na klasiku i horké novinky od experta

29. duben 2022

Jan Záleský pracuje ve velkém nakladatelství a je specialista na fantasy knížky. Jak se k takovém skvělému povolání dostal? A co doporučuje?

Eva Sinkovičová si do odpoledního vysílání Rádia Junior pozvala experta na fantasy literaturu Jana Záleského z nakladatelství Fragment. Pokud vás tenhle typ knih baví, rozhodně si poslechněte celý rozhovor. 

Vojta se k fantasy dostal v 11 letech, když viděl filmovou trilogii Pán prstenů, která vznikla na základě slavných knih J. R. R. Tolkiena. Hned na úvod rozhovoru taky vysvětlil hlavní rozdíl mezi fantasy a sci-fi, protože to se někdy lidem plete. 

Co je to fantasy

Fantasy je nejen literatura, ale celý umělecký žánr, který má v sobě nějaký kouzelný prvek. Často se odehrává v jiném světě, než je ten náš skutečný, a objevují se v něm kouzelné bytosti a předměty. „Celé je to prosycené magií,“ dodává Vojta.

Co je to sci-fi

Sci-fi, neboli vědecko-fantastický žánr je v něčem podobný fantasy. Taky je založený na nějakém nereálném prvku, ale na rozdíl od kouzel a magie je nějaký vědecký prvek – třeba na nějaký vědecký objev nebo technologie budoucnosti.

I ve fantasy se mění trendy

Na fantasy literatuře Vojtu baví, že může prožívat fantastická dobrodružství v kouzelných světech. I ve fantasy se ale časem mění trendy. Když se proslavil Harry Potter, začalo vycházet spousta knih o kouzelnících, když frčel Eragon, všichni psali o dracích.

Teď je moderní, aby hrdina nebyl nějaký nereálný superhrdina, ale naopak běžný človek s nedokonalostmi a třeba i přímo nějakým handicapem.

Tipy od Vojty

Jaké knihy byste si neměli nechat ujít?

  • Odkaz Dračích jezdců (Eragon) / Christopher Paolini
  • Letopisy Narnie / Clive Staples Lewis
  • Pierce Jackson a Olympané / Rick Riordan
  • Magnus Chase a bohové Ásgardu / Rick Riordan
  • Kronika Cartera Kanea / Rick Riordan
  • Alea dívka moře / Tanya Stewnerová
  • série Časodějové / Natalja Vasilevna Ščerba
  • Alchymistova šifra / Kevin Sands

Přejeme příjemné počteníčko :-)

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související