Fotí divoké orchideje a píše kuchařku. Vyzkoušejte makovec podle zpěváka Jakuba Hübnera
Jakub je renesanční člověk. Zajímá se totiž o spoustu věcí. Kromě zpívání v muzikálech vyráží do přírody sbírat kameny a fotit květiny. A skvěle peče.
Jakub Hübner je muzikálový a popový zpěvák. Kromě toho se ale věnuje taky focení a dokonce i píše kuchařku. To moderátorku Kláru Novákovou zaujalo, a tak jí Jakub prozradil recept na skvělý makovec se švestkami.
U kluků ve škole nebyl oblíbený
Jak by Jakub popsal svůj hlas? „Přednostně jsem tenor, to je diagnóza,“ směje se, „To je vysoký typ mužského hlasu,“ vysvětluje vystudovaný muzikálový herec. Svůj hlas cíleně kultivuje už od svých deseti let, kdy začal chodit do sboru.
Jako dítě nebyl žádný raubíř. „U ostatních kluků jsem nebyl oblíbený. Jak jsem byl slušný, byl jsem oblíbený u holek a to kluci špatně nešli,“ vzpomíná.
Zpěvák s neobvyklými koníčky
Jeho zálibou je fotografování divokých orchidejí a sbírání minerálů. Pokud ho tedy někde potkáte v přírodě, bude mít pravděpodobně v ruce fotoaparát nebo kámen.
Dalším velkým Jakubovým koníčkem je vaření a pečení. A vy si můžete doma s rodiči vyzkoušet jeho recept na vynikající makovec. Nezapomeňte nám napsat na radiojunior@rozhlas.cz, jak se vám povedl ;-)
Recept na makovec se švestkami a mandlovými lupínky
- 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 a 1/2 hrnku mletého máku
- 1 a 1/2 hrnku podmáslí nebo zákysu
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
- velká špetka soli
- 1 vejce ''L''
- 2 lžíce povidel
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce másla
- kůra z 1 bio citronu
- 2 lžičky skořice
- čerstvé švestky dle chuti
- mandlové lupínky
- sádlo na vymazání
Postup:
- Do mísy rozklepneme vejce. Přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a ruční metličkou prošleháme do pěny.
- Přilijeme podmáslí nebo zákys, rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
- V jiné misce rozmícháme povidla s rumem a přidáme k ostatnímu.
- Přisypeme mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, nastrouhanou kůru z citronu a skořici.
- Vše vymícháme do těsta, které vylijeme do sádlem vymazaného pekáčku.
- Na těsto poklademe na čtvrtky nakrájené švestky a posypeme mandlovými lupínky.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi 30 minut (dle výkonu vaší trouby). Hotový moučník vyzkoušíme špejlí, na nkterou by se neměl lepit. Hotový a zchladlý makovec pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a krájíme na řezy.
Jak se bude jmenovat Jakubovo vánoční album, které právě natáčí? Kdo byl Diogenes, o kterém zpívá v jedné ze svých písní? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Související
-
Muzikálový zpěvák Jakub Hübner sbírá drahé kameny a vymýšlí recepty. Vyzkoušejte jeho bublaninu
I zpěvák může mít jiné koníčky než jen hudbu. Jakub jezdí do přírody fotit vzácné květiny, sbírá drahé kameny a taky moc rád peče.