Fotí v jeskyních i egyptských hrobkách. Evžen Janoušek se tajemných míst nebojí

18. únor 2021

Jak se pracuje v hrobkách dávných Egypťanů? Evžen Janoušek dokumentuje místa, kam by se někteří z nás neodvážili. Baví ho ale také fotit i „obyčejné“ poštovní schránky.

Evžen Janoušek rád fotí přírodu. Jeho největším koníčkem je focení jeskyní, ve kterých pořizuje panoramatické fotky (tedy obrázky, které zachycují širší pohled, než je běžný formát fotky).

Jednou se ale pustil do vtipného projektu, kdy fotil poštovní schránky v různých zemích. Zmapoval tak, jak vypadají po celém světě. V malé zemi Bhútán mají třeba jen tři poštovní schránky. A Evžen je zachytil všechny! Na to je tedy opravdu hrdý. 

Tajemné hrobky

Nedávnou výzvou byla pro Evžena spolupráce na výstavě Sluneční králové v Historické budově Národního muzea. Autoři výstavy ho požádali, aby připravil virtuální prohlídky egyptských hrobek, které v zemi na Nilu objevili čeští egyptologové.

Návštěvníci výstavy si tak mohou v pohodlí zažít, jak to v tajemných hrobkách vypadá. A nemusí cestovat do Egypta. Práce to byla obtížná. Pod zemí bylo vedro a špatný vzduch, ale odměnou byl Evženovi pohled na krásná umělecká díla, kterými si tehdejší lidé místa posledního odpočinku zdobili.

Egypťané mumifikovali i krokodýly

Ale nebyla by to Veronika, kdyby se nezeptala, jestli si Evžen nastudoval i něco o zvířatech v dávném Egyptě. Staří Egypťané jich totiž mnoho uctívali. Často podle nich také vytvářeli sochy. 

Ve starověkém Egyptě se po smrti mumifikovaly i kočky

Po smrti se tehdy mumifikovali nejen lidé, ale i zvířata. Když někdo umřel, podrobili ho mnoha procedurám, aby tělo zůstalo co nejvíce zachované a balili ho do pruhů látek. Dnes tak můžeme nalézt mumie koček, ptáků, ale třeba i krokodýlů.

Jste zvědaví na další zajímavosti o starověkém Egyptě a objevování tajemných hrobek? Poslechněte si rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související