I po tisících letech to je stále cítit, vzpomíná egyptolog na nález toalet u Údolí králů

6. srpen 2020

Pavel Onderka často vyráží na vykopávky. Pracuje hlavně v Súdánu, ale má za sebou i bohaté zkušenosti z Egypta. Jendou ho dokonce štípl škorpion. Co všechno už zažil?

Pavel Onderka je egyptolog a afrikanista Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, které patří pod Národní muzeum. V současné době se věnuje přípravy velké výstavy o starověkém Egyptě, která bude už zanedlouho k vidění v Historické budově Národního muzea na Václavském náměstí. Jak ale vypadá práce egyptologa v terénu?

Starověké toalety

Archeologové nenacházejí jen poklady ze zlata. Pavel Onderka před několika lety spolupracoval s finským výzkumným týmem na vykopávkách dělnické osady nad Údolím králů (slavné pohřebiště starověkého Egypta se spoustou krásných hrobek). A tam se jim podařilo objevit místo, kam dávní řemeslníci chodili na záchod. A představte si – i po tisících letech to bylo cítit!

Čtěte také

Při teplotě 58 °C ve stínu to určitě nebylo nic příjemného. A jak to vědci zvládali? S vedrem bojovali ledovými nápoji. Místní ale dobře vědí, že překvapivě účinný je horký čaj. Jak tělo při pití teplou tekutinu ochlazuje, chladí se společně s tím.

>> Zapojte se do soutěže Expedice Junior a procestujete celý svět

Stavěli pyramidy otroci?

Často se říká, že nejznámější pyramidy v Gíze stavěly statisíce otroků. Pavel ale vysvětlil, že to není pravda. Byli to obyčejní placení dělníci a rozhodně jich nebyly statisíce.

K čemu sloužila sfinga?

Když se řekne sfinga, vybaví se nám socha s tělem lva a hlavou člověka, nebo třeba berana. Nejznámější je Velká sfinga v Gíze. Předpokládá se, že její tvář zachycuje jednoho z panovníků, který je tam pohřbený a celé místo hlídá.

Nejznámější sfinga na světě a pyramidy v egyptské Gíze

Škorpion v kalhotách

Egypt a Súdán jsou podle Pavla příjemné země a strach tam nemá. Jednu napínavou historku ale zažil. Oblékal si rifle a najednou ho něco štíplo. S hrůzou zjistil, že to byl škorpion!

Jak to dopadlo a pomohl mu doktor, nebo místní léčitel? Jak probíhá běžný den na nalezišti a proč si  ho místní obyvatelé spletli s duchem egyptské královny? To se dozvíte, když si pustíte rozhovor.

Cestovatelské středy na Rádiu Junior
Každou prázdninovou středu se ve vysílání a v soutěži Expedice Junior věnujeme jedné krásné zemi.
V 17:10  pro vás vždy vyzpovídáme zajímavého hosta.
Těšte se na šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, influencera Kazmu, herce Pavla Lišku a další.
Program cestovatelských střed >>

autor: kpe
Spustit audio

Související