FOTOPŘÍBĚH: Egu a Babu v Africe

14. červen 2015

Tak tohle je Babu – nejvěrnější kamarád trabanta Egu. Tedy vlastně je to jeho nejdůležitější součást – motor. Motor, o kterém si hodně lidí myslelo, že nic nezvládne. Ale mýlili se!

Egu a Babu – dva žlutí trabanti – si splnili sen, vydali se do světa a dokázali, že „když se chce, tak to jde“. A právě o tom je i náš pořad – Cestování nás baví! Je totiž nejen o cestovatelích – ale hlavně o lidech, kteří si šli za svým snem.

Představte si, že tahle stará motorka Jawa objela celý svět – skoro 50 000 km! Ten, kdo na ní seděl, motorkář Pavel Suchý, musel občas během své osmiměsíční cesty jíst i plesnivé rozinky. Ale klidně by jel znova – a na stejném stroji!

Sto tisíc kilometrů za 20 let se chystá ujít tento poutník. Jmenuje se Petr Hirsch.

Stará motorka Jawa, která objela celý svět

Ve studiu nám prozradil i to, že si ho v Turecku spletli s teroristou a zatkli ho – ale vše dobře dopadlo, a proto se mohl vyfotit i s dráčkem Rádia Junior :-)

Cestovatel Petr Hirsch

Roman Vehovský putoval sedm let po světě autostopem. Jezdil tedy všemi možnými auty, koňským povozem, na koni samotném – dokonce se vezl i na velbloudovi, na oslíkovi a na lodi! Jednou Romana přepadli bandité – ptáte se, jak to s ním dopadlo? Poslouchejte Rádio Junior a dozvíte se to!

Cestovatel Petr Hirsch se vyfotil s dráčkem Rádia Junior

Kluci a holky, zkuste uhodnout, jak velká mohou být hejna tučňáků na Antarktidě! Asi neuvěříte – ale náš host Karel Wolf tvrdí, že viděl 400 tisíc tučňáků najednou! A my mu to věříme – mrkněte na tu fotku!

Roman Vehovský napsal o svém putování knížku

A jak se Karel za tučňáky na Antarktidu dostal? Na téhle krasavici:

Hejna tučňáků v Antarktidě

Tak tohle je jeden z důležitých nástrojů Petra Kabátka. Petr je totiž entomolog – to znamená, že zkoumá a objevuje nové druhy hmyzu v těžko přístupných oblastech světa. Třeba tady na té fotce je zrovna v Jemenu.

Loď, na které se Karel Wolf dostal za tučňáky na Antarktidu

Bez nástroje by se na svých cestách neobešel ani Ondřej Prosický. Jeho fotoaparát už procestoval téměř celý svět a zachytil i bitvy divokých zvířat a ptáků.

Petr Kabátek zkoumá hmyz v Jemenu

Indonésie je barevná země plná usměvavých dětí. Některé z nich potřebují pomoc.

Fotograf Ondřej Prosický v akci

To ví dobře i Jana Wolfová, která dětem z ostrova Lombok pomáhá i tancem! A to můžete i vy, holky a kluci. Poslouchejte pořad Cestování nás baví – Za tancem do Indonésie!

Jana Wolfová se vypravila za dětmi do Indonésie

„Naše velké nemocnice, doktorů mají na tisíce. Injekcí nás postraší, ale nemoc zaplaší. Jenže někde v Africe, je doktor na tři vesnice.“ A právě proto tam jezdí pan doktor Rastislav Maďar. Pomáhá dětem. Tím si splnil svůj dětský sen, jako všichni hosté našeho pořadu „Cestování nás baví“.

Jana Wolfová vyučuje indonéské děti tanec

Na Rádiu Junior každou sobotu v 15 hodin nebo v neděli v 9 hodin! Tak pojďte s námi cestovat, nebudete litovat!

Lékař Rastislav Maďar v africké vesnici Chinkali
autor: pma
Spustit audio