Fungujeme jinak. Začínáme jedním slovem nebo obrázkem, popisuje autor vznik knihy Do Nepaměti

2. duben 2022

Tomáš Končinský píše příběhy, Daniel Špaček je ilustruje a ještě k tomu vymýšlí grafiku pro ČT Déčko. O čem je jejich nová kniha Do Nepaměti? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Spisovatel Tomáš Končinský a výtvarník Daniel Špaček představili ve speciálním vysílání Rádia Junior k Noci s Andersenem svou knihu Do Nepaměti. Kláru Novákovou a Michala Zelenku tak samozřejmě zajímalo, o čem tahle novinka je.

Kam mizí vzpomínky

„Věci se v paměti docela ztrácí a ta kniha je o tom, kam,“ vysvětluje Tomáš. „Je to do záhadné země jménem Nepaměť, kde jsou věci, které tu kdysi dávno byly, ale už si je nikdo nepamatuje.“ Hlavní hrdinka Jasmína se do téhle podivné země vydává, aby zachránila vzpomínky svého bratránka na druhé narozeniny. Spolupracovali už i na oceňované knize Překlep a Škraloup.

Poslechněte si dobrodružství Překlepa a Škraloupa

Barvou hýřící knížka Do Nepaměti ale není prvním společným dítkem osvědčené autorské dvojice. Tomáš a Daniel mají na svém kontě i veleúspěšnou a oceňovanou knihu Překlep a Škraloup. Tu jste mohli slyšet i jako čtení na pokračování na Rádiu Junior.

Fungujeme jinak

„Fungujeme jinak, než bývá zvykem,“, prozrazuje svůj tvůrčí proces Tomáš. „V normálním světě se napíše kniha a pak se předá ilustrátorovi. My většinou začínáme jedním slovem, nebo obrázkem.“ 

Netradiční je i Danielova cesta k dráze umělce a ilustrátora. Z kreslení totiž míval na škole trojky! „Výtvarka mi nešla vůbec a dlouho. Až když jsem byl velký, začal jsem kreslit víc a víc. Pak jsem kreslil asi patnáct let a LUSK, a najednou mi to šlo,“ směje se. A jde mu to náramně. Sami to můžete posoudit i při sledování ČT Déčka. Daniel je totiž autor jeho grafiky.

Na jaké zvláštní téma se teď chystají? Proč začal Tomáš psát vlastní příběhy? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související