Nechápu lidi, co si berou mopslíky do postele. Strašně chrápou, říká autorka komiksu Kačka & Mops

2. duben 2022

Kateřina Perglová je „mopsoholička“ a autorka webového komiksu, který se dočkal i knižního vydání. Snaží se, aby bavil děti i dospělé. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Komiks Kačka & Mops začala Kateřina Perglová kreslit jen tak pro vlastní pobavení. Nakonec z toho byly dvě knížky. Nejen o mopsech si s ní povídala Klára Nováková a Michal Zelenka ve speciálním vysílání Rádia Junior k Noci s Andersenem.

Co to je?!

Jako malá dostala Katka nečekaně mopse. „Řekla jsem jen: Co to je?!“ popisuje první reakci, když uviděla štěňátko s placatým čumákem. I když mops nebyl zrovna její vysněná psí rasa, stali se nerozlučnými parťáky. Jen do postele nesměl, protože tak vtipně chrápal, že by se Katka nevyspala. O mnoho let později přetavila všechny společné historky do krátkých komiksů – stripů, které sdílí na sociálních sítích.

Z komiksu Kačka a Mops

Příhody upovídané Kačky a jejího uchrochtaného kamaráda vyšly i knižně. První díl byl dokonce nominován na komiksovou cenu Muriel. „Snažím se, aby si v Kačce a Mopsovi každý něco našel a aby bavil děti i dospělé,“ popisuje své přání. 

Galerie pod širým nebem

Kromě komiksu se Katka snaží věnovat ilustrování knížek. Na to jí ale nezbývá moc času, protože má vedle toho i své běžné zaměstnání na Rádiu Junior. Je například i autorkou mnoha obrázků pro organizaci, která zajišťuje hromadnou dopravu v Praze. Její dílka můžete občas potkat v metru, autobusech, tramvajích a zastávkách. Vystavuje tedy vlastně v takové obrovské galerii pod širým nebem ;-)

Proč se podle Katky nedá spát v mopsem v jedné posteli? Co to znamená, když je někdo mopsoholik? A jak by se mohl jmenovat třetí díl jejího komiksu? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související