Gorily jsou pohodáři, ale nesmíte jim ukázat jídlo, vypráví člen expedice do Ugandy

16. leden 2020

Jak probíhá pozorování goril ve volné přírodě? Bývalý ošetřovatel goril pražské zoo Marek Ždánský cestuje za svými oblíbenci do Afriky. 

Moderátorku Veroniku Hájkovou zajímalo nejen to, jak moc se gorily liší od lidí, ale i to, jak se dá na takové pozorování ve volné přírodě dostat. Co všechno je potřeba vyřídit? A která země je k tomu nejvhodnější?

Marek se zúčastnil několika expedic za záchranou horských goril. Člověk musí mít i trochu kondičku. Výšlap pralesem není žádná procházka. Skupinku pozorovatelů vede na místo stopař a ozbrojený doprovod. Ke gorilám se dostanou nejblíž na sedm metrů. Je to nejen kvůli bezpečnosti lidí, ale i goril. Mohly by totiž od návštěvníků chytit nějakou nemoc.

Batohy se svačinami musí zůstat v dostatečné vzdálenosti od chlupatých horských obyvatel. Lidé si do jejich blízkosti mohou vzít jen telefony a fotoaparáty. Kdyby totiž gorily poznaly, že si dvounozí návštěvníci nosí jídlo, bylo by to nebezpečné. Jinak jsou to podle Markových slov pohodáři, kteří se většinu dne povalují a krmí.

Poslechněte si další zajímavé vzpomínky Marka Ždánského v rozhovoru.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Poslouchejte nás online.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související