Hlasový syntetický software Vocaloid pobláznil Japonsko a fanoušky má i u nás. Jak funguje?

29. leden 2023

V Trenduj se představí Nina – milovnice chemie a Vocaloidu. Nevychází ven bez mini mikroskopu. Že nevíte, co je Vocaloid? Tak si to poslechněte!

Za Evou do studia dorazila třináctiletá Nina Rudišová. Nina miluje chemii a Vocaloid a to taky budou dnešní témata. Ninu nepotkáte bez mini mikroskopu a papírků, které měří pH. A představte si, že tu máme tentokrát hosta, který zlomil rekord v kvízu trendů. Je na 0 nebo na 5 bodech? Poslechněte si to v podcastu!

Které trendy Nina s Evou rozeberou?

  • Chemie – Experimenty jsou trendy! Naučte udělat se Faraonova hada nebo třeba chrlící sopku. Oslnit kamarády pomůžou různé chemické kroužky, kde si můžete vytvořit vlastní prskavku nebo fialový oheň. Poradíme, kde je najdete.
  • Vocaloid – moderní hlasový syntetický software určený i pro amatérské skladatele vznikl v roce 2004. Každý díky němu může vytvořit hudební nahrávku se zpěvem, za použití databáze nahraných hlasů. Trenduje hlavně v Japonsku, kde kolem něj existuje velká fanouškovská základna. Existují i Vocaloid anime charaktery. Oblíbenou vituální zpěvačkou je například Hatsune Miku. Jaká komunita je kolem tohohle hudebního trendu u nás? A kam vyrazit na speciální koncerty?
  • Jarní módní perličky  Připravte svůj šatník na jaro. Co bude trendovat? Odstíny fialové, střapaté detaily, šaty s třásněmi, mašle a výrazné květinové vzory. Víc se dozvíte v podcastu.

Tipy od Niny:

  • Vocaloid tip – Pokud chcete začít s poslechem vocaloidů, zkuste třeba MARETU, cosMo@暴走P, DECO*27, NileRed
  • Chemický tip – Nikdy nepodceňujte ochranu. Nevíte, co se může pokazit a není to úplně bezpečné, co si budeme povídat. Brýle a plášť jsou nutností!
  • Módní tip – Nesnažte se stylizovat do toho, co na vás tlačí společnost, noste si to, co chcete.

A Niny heslo na závěr? „Nekoukejte se na to, co o váš říká společnost, buďte sami sebou.“

VÝZVA: Chcete taky přijít do Trenduj?

Napište Evě na email radiojunior@rozhlas.cz a do předmětu napište Trenduj. Pošlete info o sobě a taky zhruba minutovou nahrávku vašeho hlasu. Možná právě vy budete dalším hostem téhle talkshow!

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související