Holčička s leukemií. Snědí muži přepadající blondýnky. Poznáte hoax a řetězový e-mail?

14. leden 2020

Jak rozpoznat pravdu od lži na sociálních sítích? Je to čím dál těžší. Proto vznikl program Sherlock Senior, což je mediální škola pro seniory. Týká se falešných informací, které kolují po internetu. S nejčastějšími tzv. hoaxy nás seznámil v Radioporadně publicista Jiří Burýšek ze Seznam.cz.

Mezi nejčastější zavádějící informace patří ty, které se týkají našeho zdraví a různých druhů potravin. Bývají to často varovné informace o potravinách, které údajně velmi škodí zdraví nebo jsou to na druhou stranu úplné zázraky.

„Mezi ty poslední tzv. hoaxy patří informace o tom, že se mléko může až pětkrát přepasterizovat a znovu dát do prodeje. Je to samozřejmě nesmysl, který byl mnohokrát vyvrácen, přesto tato zpráva koluje po internetu vesele dál,“ vysvětluje Jiří Burýšek.

Pomozte holčičce s leukémií

Lživé informace se týkají také různých druhů pomoci nemocným dětem. To jsou řetězové emaily, které vyžadují okamžité přeposlání nebo sdílení s ostatními.

„Pozor na přeposílání takových řetězových zpráv. V těle každého příspěvku se dají jednoduše najít emailové adresy všech předchozích příjemců. Tomu, kdo tuto nepravdivou zprávu vyvolává tak vzniká slušná databáze emailových adres, se kterými se čile obchoduje. Adresa pak může být zneužita k dalšímu posílání nevyžádané pošty,“ varuje Jiří Burýšek.

Čtěte také

Hoaxy a nepravdivé zprávy vznikají a šíří se taky na sociálních sítích. V březnu 2018 Český rozhlas například vyvracel zprávu o tom, že se ve Chvaleticích pohybují muži tmavé pleti, kteří přepadávají hlavně blondýnky. Na sociálních sítích status sdílely stovky lidí. Státní i městská policie následně vydaly prohlášení, že se nic takového ve městě neděje.

Jak zjistit pravdu

Existují různé webové stránky, například hoax.cz, kde se dají dohledat aktuální hoaxy, tedy nepravdivé nebo zkreslené informace. Některé kolují po internetu mnoho let a pocházejí z opačného konce světa.

„Pokud vás nějaké téma zajímá, je potřeba si informace o něm ověřit z několika zdrojů a udělat si vlastní úsudek. Nevěřte každé informaci, která se k vám dostane. Ale začíná se blýskat na lepší časy. V poslední době se na sociálních sítích začíná objevovat upozornění u nepravdivých zpráv. Například na nepravděpodobné fotografii se objeví nápis s informací, že se tato zpráva nezakládá na pravdě. Ale je to teprve první vlaštovka,“ myslí si Jiří Burýšek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.