Hraju si na pračlověka a někdo mi za to platí, pochvaluje si archeolog a experimentátor

3. listopad 2019

Jak vypadal život v pravěku? Jan „Tonda“ Půlpán hledá odpovědi. V Klubu Rádia Junior prozradil i recept na dávný opalovací krém.

Uměli byste rozdělat oheň bez sirek s využitím takových pomůcek, jako je například chmýří z bodláku nebo houba? I to vás dokáže naučit archeolog Jan „Tonda“ Půlpán. Vede totiž zajímavé kurzy, ve kterých zájemcům představuje život našich dávných předků.

Znovuobjevování zapomenutého

V dnešní době technologických zázraků může někomu život lidí v pravěku přijít primitivní, ale ruku na srdce – kdo z nás by uměl vyrobit třeba takové kopí? Sice to může vypadat jednoduše, ale najděte si v lese naprosto rovný klacek. Nejspíš se vám to nepodaří. Je potřeba ho umět správně narovnat a vytvrdit.

Takové znalosti nejsou jen zajímavé, ale taky důležité třeba pro muzea. I s nimi Tonda spolupracuje. Obrázek toho, jak se před mnoha tisíci lety žilo, lidem přibližuje různými způsoby. V jeho práci se uplatňuje jak věda a poznatky z archeologických nálezů, tak i osobní zkušenost a vědomosti o přírodě.

Co nosil pračlověk?

Moderátorka Jitka Slezáková se Tondy ptala i na to, jak se v době ledové oblékali lovci mamutů. Pravdu se nejspíš nikdy nedozvíme, ale podle všeho v zimě nosili zručně zpracované oděvy z kožešin, které si uměli krásně ozdobit korálky nebo nášivkami z mamutoviny. V létě pak možná chodili nazí. I když se jejich době říká ledová, v určitou část roku totiž bylo pěkně sucho a sluníčko pořádně pražilo.

Opalovací krém z pravěku

Některé dávné vychytávky používá Antonín i v běžném životě. Umí si třeba vyrobit naprosto přírodní opalovací krém. Stačí k tomu prý nasušit a rozemlít jemný jíl, který pak smíchá se sádlem. Zajímavý experiment na léto, nemyslíte?

Na co všechno Jan „Tonda“ Půlpán přišel v rámci projektu Jak obléci pračlověka se dozvíte, když si poslechnete rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00, tak si nás nalaďte.

Poslouchejte Rádio Junior online.

autor: kpe
Spustit audio