Instagramový profil Kvantová bublina přináší ohromující informace o vesmíru

22. listopad 2023

Instagramový profil Kvantová bublina se týká vesmíru a vytváří ho Ľuboslava Kubasková, která přináší zajímavé informace například o černých dírách.

Terka Rašová pro vás v moři sociálních sítí ulovila instagramový profil Kvantová bublina. Týká se vesmíru a vytváří ho Ľuboslava Kubasková. Na Instagramu měla v září 2023 6 673 sledujících a na YouTubu 1,2 tis. odběratelů.

Ľuboslava mluví slovensky a přináší zajímavé informace například o černých dírách. Vysvětluje, že planety můžou obíhat okolo černé díry stejně, jako můžou obíhat okolo hvězd. Na planetě, která obíhá okolo černé díry, plyne čas asi 10 000 pomaleji než na Zemi! Z černé díry neuniká žádné světlo, proto černé díry nevidíme. Čím víc hmoty černé díry pohltí, tím jsou větší.

Většina galaxií včetně Mléčné dráhy má ve svém středu černou díru. Černé díry nežijí věčně, unikají z nich částice, proto se i černá díra může za velmi dlouhý čas vypařit.

A to není všechno. Pokud vás zajímají i další informace o vesmíru, poslechněte si tento díl podcastu Síťovka. Dozvíte se i to, jestli je Velký vůz souhvězdí.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související

  • Síťovka

    Tereza Rašová pro vás loví ty nejzajímavější perličky z moře sociálních sítí.