Iva Pekárková: Kočky hrdinky

7. květen 2024

V Saltivce, na zápraží napůl rozbombardovaného paneláku s většinou oken „zasklených“ dřevotřískovými deskami, nad schody, které by bylo dobré opravit, ale kdo by se s tím obtěžoval, když do nich může kdykoli praštit raketa, ležely dvě kočky. Rozvalovaly se na koberečku, kožichy se jim leskly a vypadaly dobře živené.

Zjevně patřily k pánovi středního věku, kterému se nelíbilo, že si je fotím (ale stačilo mu vysvětlit, že mu je vážně nechci ukrást, a situace se vyřešila). V místě, kde by řada lidí hladověla, nebýt dodávek potravin od dobročinných organizací, se kočky zjevně měly úžasně.

Čtěte také

Rady mých přátel na sociálních sítích, totiž že si ty chudinky mám vzít k sobě nebo jim aspoň nasypat granule, byly neinformované. Jestli má dnes v Saltivce někdo pohodlný, bezstarostný život, jsou to kočky.

Saltivka je (nebo, pokud chcete být přesnější, byla) obrovské, šedivé panelové sídliště na severovýchodním okraji města Charkiv. Začali ji stavět v šedesátých letech a v dobách své největší slávy měla mezi 300 a 500 tisíci obyvatel. Pro občany Západu by Saltivka jistě nebyla vytoužené místo k životu, ale místní lidé tak rozmazlení nebyli, a tak byla Saltivka velmi oblíbená.

Kočky lidem pomáhají víc než lidé kočkám 

Když ruská vojska zaútočila na Ukrajinu, Saltivka patřila k prvním obětem. Po sérii bombových útoků se z ní většina obyvatel musela vystěhovat. Když se pak podařilo některé byty aspoň trochu opravit a na některých místech obnovit dodávku elektřiny, řada lidí se vrátila. Humanitární pomoc zřídila stanice, kam jste si mohli dojít pro potraviny a vodu… a Rusové je začali cíleně ostřelovat. Mnozí lidé zase odešli.

Čtěte také

Ne každý si s sebou vzal své mazlíčky. Většinou to prostě nešlo. A tak se po Saltivce jeden čas potulovalo nemálo opuštěných psů a koček. Chodili je tam krmit dobrovolníci. Ti na otázku, proč riskují život kvůli pár zvířatům, většinou odpovídali, že zvířata přece nemůžou za konflikty mezi lidmi a je nespravedlivé, když kvůli nim trpí.

Brzo bylo zjištěno, že v téhle válce víc než lidé kočkám můžou pomáhat kočky lidem. Kočky překvapivě rychle mizely z útulků. Osamělí lidé, často ti, kterým válka vzala jejich blízké, se přimkli k teplým chlupatým tvorečkům a udělali by pro ně cokoli. I vojáci na frontě mívají kočičí kamarády, kteří jim pomáhají nepřijít o rozum.

Iva Pekárková

Kočky se hodí i k získávání fondů ze západněji položených zemí. Číča jménem Šajba, původem z Oděsy, se objevila na sociálních sítích a pomohla vybrat na Ukrajinu nějakých 80 tisíc dolarů. Mnohé další kočky jsou podobně úspěšné. Lidé díky kočkám věnují peníze dokonce na vojenské operace, výzbroj a výstroj. Tyhle roztomilé chlupaté potvůrky pomáhají Ukrajincům v boji s nepřítelem.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.