Jak a kde vzniklo počítadlo?

2. březen 2015

Co si představíte, když se řekne téma plus - minus? Určitě si hned vzpomenete na počítání. Ale víte, jak lidé počítali v dávných dobách, kdy nebyly kalkulačky ani počítače?

Jak a kde vzniklo počítadlo?
Prvnímu počítadlu se říkalo ABAKUS. První zmínky o něm pocházejí z malé Asie a byla to deska, po které posunovaly drobné předměty, třeba kameny. A hned měli lidé ve věcech pořádek.

Jak vypadala první kalkulačka?
S převratným vynálezem přišel už před čtyřmi sty lety skotský matematik John Napier – vymyslel takové chytré počítadlo - kostky, na kterých byla napsaná čísla. Ovšem velmi promyšleným způsobem. Když jste potřebovali něco vynásobit, jednoduchým otáčením a nastavením kostek se vám objevil výsledek.

Kalkulačka

Kdy a jak vznikla kapesní kalkulačka?
První kapesní kalkulačka by se vešla spíš do klokaní kapsy, tak byla veliká. A taky potřebovala být strčená do zásuvky. Vážila 1,3 kg. To je asi tak jako šest velikých jablek.

Jak vypadal první "osobní" počítač?
První počítač v Praze byl nainstalován před 50 lety. Jmenoval se SaPo – samočinný počítač. Byl veliký přes celou obrovskou místnost, ve které musela být vysazena okna, aby to pořádně větralo a chladilo, tak moc se milý SaPo při své práci ohříval.

Počítač

Co je to internet?
V roce 1987, před 27 lety, vzniklo slovo INTERNET. Internet pracuje jako systém, který dokáže propojovat jednotlivé dokumenty. V těch je zase odkaz na další dokumenty, které mohou být na úplně jiném počítači, třeba na opačné straně světa. Dneska jsou v internetu propojeny 2 miliardy uživatelů. Téměř celý svět je propojený přes internet.

02417681.png

Dej si počítadlový kvíz!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video