Jak Bavor Rodovský vynašel recepty na(d) zlato

1. září 2023

Pusťte si 6. díl seriálu Alchymisti a uslyšíte slavnou historii o učeném Bavorovi ml. z Hustiřan, který i smradlavé slanečky v poklad proměnil. Víc informací na radiojunior.cz/alchymisti.

Dokážete objevit tajemný kámen mudrců, po kterém odjakživa touží všichni alchymisté, kouzelníci i mocní vládci? Jedním z nich byl i slavný císař Rudolf II. V našem seriálu, který vznikl ve spolupráci s divadelním spolkem Geisslers Hofcomoedianten, postupně navštíví několik učenců, aby našel kámen mudrců a s ním i věčný život.

Všechny díly seriálu Alchymisti >>

Jak objevit kámen mudrců

Poslechněte si díl seriálu, stáhněte si pracovní list, vyberte si jednu z variant úkolů a sbírejte písmenka do magické formulky (zaříkadla). Takto postupujte u všech 7 dílů >>

  • Varianta Pojeďte na výpravu
    Podle instrukcí v pracovním listu najděte při poslechu jméno města, do kterého se s rodinou vypravíte. Na místě pak hledejte odpovědi na příslušné 3 otázky. Každá odpověď je označena zvláštním písmenem. Objedete-li všech 7 míst, získáte 21 písmen. Ta ve správném pořadí tvoří magickou formuli.
  • Varianta Bádejte v laboratoři
    Zodpovězte příslušné 3 otázky v druhé části pracovního listu. Některé odpovědi objevíte při poslechu dílu seriálu, další vyhledejte v knihách nebo na internetu. Každá odpověď je označena zvláštním písmenem. Postupně tak získáte 21 písmen. Ta ve správném pořadí tvoří tvoří magickou formuli.
  • Kombinace obou variant
    Můžete si vybrat a vydat se jen na některé z výprav a ostatní otázky zodpovědět v laboratoři. Například 5. úkol ze druhého pracovního listu splnit na výletě, ale 6. úkol  v laboratoři. Kombinací obou přístupů získáte stejnou sadu 21 písmen, která tvoří tvoří magickou formuli. 

Důležité je dodržet správnou posloupnost plnění úkolů podle jejich čísel (1., 2., 3., 4. atd.) a tím pádem sbírat písmenka do magické formulky ve správném pořadí. 

Zapište si magickou formuli

Abyste postupně získávaná písmenka magické formulky nepoztráceli, můžete si je průběžně ve správném pořadí zaznamenávat na stránku achymistické knihy:

Už máte celou magickou formuli? Co s ní?

Máte všech 21 písmen ve správném pořadí? Můžete tedy provést pokus a možná tím získat i kámen mudrců.

PROVÉST POKUS>>

Po zadání formulky se navíc můžete podívat na úžasný bonusovový videoklip s písničkou od souboru Geissleři.

Pro rodiče, školy a další skupiny

Do pátrání po kameni mudrců se mohou zapojit jednotlivci i kolektivy. Pro všechny rodiče, učitele a vedoucí máme důležité informace a speciální pracovní listy na této stránce >>

Přejeme vám při hledání hodně zdaru!

Seriál vznikl ve spolupráci Rádia Junior a divadelního spolku Geisslers Hofcomoedianten.
Napsali: Helena Koblischková, Jiří Ondra a Tereza Verecká
Účinkují: Martin Bohadlo (Rudolf II.), Aleš Pospíšil (Tadeáš Hájek), Petr Šmíd (Johannes Kepler a další), Pavol Smolárik (Tycho Brahe, Arcimboldo), Luboš Veselý (John Dee), Vojtěch Bartoš (Edward Kelley), Dominik Linka (Rabi Löw), Ondřej Rychlý (Paschkes), Bartoloměj Veselý (Golem), Vojtěch Franců (Bavor Rodovský), Vladimír Javorský (Cornelius Drebbel), Eva Burešová (Barbora Celjská), Ivana Machalová, Martin Holzknecht, Claudie Eftimiadisová, Štefánie Šubová, Vlastimil Žwak, Lucie Valenová, Kristýna Dámová
Dramaturgie: Zuzana Sikačová
Zvuk: Dominik Budil
Zvukový design: Stanislav Abrahám
Hudba: David Hlaváč
Režie: Petr Vodička
Premiéra: 1. 9. 2023
Ilustrace: Jitka Nejedlá
Doprovodná soutěž: Kateřina Hubertová
autor: kpe | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio