Jak ochránit před vedrem naše domácí mazlíky? Kropení vodou nestačí

10. srpen 2015

Začneme u psů. Jak známo, psi se nepotí na povrchu celého těla jako my lidé. Ochlazují se pouze zrychleným dýcháním a odpařováním ze sliznic dutiny ústní a jazyka. Proto psi po zátěži nebo ve vedru mají jazyk vyplazený – jak se říká – až „na vestu“. To jsme se dozvěděli v Radioporadně od veterinárního lékaře Adama Hacury z Býště.

Současná vedra jsou pro některá zvířata velkým problémem. Ochlazování je nezbytné. Ale chladná voda se musí dostat až na kůži. Ideální je polévat psy pravidelně a v dostatečné míře tak, aby se voda skutečně dostala přes chlupy až na kůži a ochladila tak tělo psa.

Jednorázové pošplíchání většinou příliš nepomůže. Pokud už náš domácí přítel trpí ztrátou rovnováhy a je apatický, je nutné vyhledat veterinárního lékaře a řešit situaci pomocí léků.

Existují dokonce speciální obleky s chladicí gelovou vložkou. Vypadá to jako zimní oblečky, ale tělo psa na rozdíl od nich, ochlazují.

Kočky se během horkých letních dnů schovávají ve stínu a na procházku bychom je nedostali. Horší je to s morčaty a králíky. Tato zvířata snášejí vedra velmi špatně a v ordinacích veterinárních lékařů se vyskytují v této době nejčastěji. Také tady platí pravidlo ochlazování vodou.

Důležité je promyslet změnu stanoviště tak, aby bylo zvíře chráněné před sluncem. Zastínění je nezbytné. To platí i pro králíky ve venkovních králíkárnách. Morčata se často v bytech chovají v úrovni očí, aby na ně jejich chovatel dobře viděl a mohl si s nimi „popovídat“. V těchto výjimečně horkých dnech ale zvažte jejich přemístění až na zem, kde je nejnižší teplota.

Naopak studenokrevným živočichům, jako jsou želvy, hadi nebo agamy, se daří nebývale dobře. Slunce je nabíjí a jsou mnohem více aktivní. Ani papoušci nemají s horkem problém. A bohužel se stále více daří i klíšťatům a blechám. Podle veterináře Adama Hacury jsou klíšťata každodenním jevem v jeho ordinaci. V posledních letech se setkává s klíšťaty v srsti zvířat v létě i v zimě.

Vyčesávání psů je nezbytné

Hlavně u psů s velkým osrstěním je velmi důležité nezanedbat tuto péči a pravidelně srst vyčesávat. Například u kolií a dalších příbuzných těchto psů je třeba dbát na tuto hygienu velmi pečlivě. Jinak hrozí zapaření srsti a onemocnění kůže, které může být pro psa fatální.

Všudypřítomné mouchy totiž nakladou do plstnaté srsti vajíčka a z nich se vylíhnou larvy, které parazitují na kůži a dokážou vyžrat celé podkoží. Je to pro psy velmi bolestivé onemocnění, které se složitě léčí. A přitom by stačilo pár minut každodenní pravidelné péče ze strany chovatele.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.