Jak postavit nejlepší hrad z písku? Vědci na to mají recept

13. červenec 2017

Dovolené u moře jsou v plném proudu a neodmyslitelně k nim patří i hrady z písku. Na to, jak postavit ty nejlepší, největší a nejpevnější hrady se zaměřili i vědci.

Jak se stát hvězdou pláže a postavit nejlepší hrad z písku?
Odborníci přišli na to, že záleží na správném poměru písku a vody. Při spojování různých kousků, které písek obsahuje, nám totiž pomáhají takzvané kapilární síly, které voda vytváří. Pro správný výsledek tedy musí dojít k ideální kombinaci mezi tvarem písečných zrnek a vlhkostí. Jan Boháč z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vysvětluje, že ke stavbě hradu z písku je proto potřeba nenasycený písek s kombinací vzduchu a vody v pórech.

Kapilární síly jsou například ty, které drží mokrou sklenici na mokrém stole. Takovou sklenici zvedneme mnohem obtížněji než suchou, protože povrchové napětí vody v tenké vrstvičce kapaliny drží sklenici a stůl u sebe. A stejné je to i s pískem. Vůbec nejlépe pak podle vědců drží při sobě hranatější zrnka.


Za pozornost stojí taky ideální tvar kbelíku. Vybírat musíme ty symetricky kulaté, s nimiž se dá volně otáčet a tím tak písek lépe uhladit.

Podle britského sedimentologa Matthewa Bennetta je správný poměr 125 mililitrů vody na jeden litr písku. Pro lepší představu to dělá jeden kyblík vody k osmi kyblíkům suchého písku. Jan Boháč doplňuje, že ideální poměr vody a písku se trochu liší podle zrnitosti a mineralogie písku i tvaru jednotlivých zrnek.

Těžko ale na pláži budeme odměřovat přesnou vlhkost písku. Pokud chceme postavit ten nejlepší hrad, musíme nabrat písek z míst, kam nedosahují vlny, ale stále je trochu vlhký. Při stavbě ale nesmíme zapomínat ani na příliv. Pokud tedy druhý den nechceme najít jen trosky, je potřeba se s ideálním materiálem pro stavbu odebrat dál od břehu.

Text je převzatý od kolegů ze stanice Český rozhlas - Plus.

autor: ono
Spustit audio