Jak řízek ke jménu přišel? Nahlédněte s jazykovou odbornicí pod pokličku tvorby názvů jídel

19. únor 2023

Proč se kremroli říká kremrole? Z jaké země pochází řízek? A jak si ho Italové dokáží ozvláštnit? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Rádia Junior zavítala odbornice na češtinu, jazyková odbornice a lingvistka Dagmar Magincová. Společně s moderátorem Zdeňkem Novákem pátrala, jak ke jménům přišly nejrůznější jídla.

Jazyková zákoutí cukráren

Odbornice na náš mateřský jazyk ale ve studiu nebyla jako host sama. Vzala s sebou svou dceru Zuzku, která studuje cukrařinu a díky které můžeme jazykově probádat i zákusky a cukrovinky.

Jedním z nich je kremrole. Tato krémem plněná a do role zamotaná pochutina přišla ke jménu docela jednoduše. Říká se jí totiž přesně tak, jak vypadá. „Tohle slovo vymysleli Němci a my jsme ho převzali. Slovo role znamenalo trubičku,” vysvětluje lingvistka. „Je z listového těsta a je to proužek, co se namotá a vypadá srolovaně,” doplňuje ji budoucí cukrářka Zuzka. A samozřejmě v ní nechybí lahodný bílý krém.

Italská verze řízku

Kdo nemá rád sladké si ale určitě pochutná na jednom z tradičních českých hlavních jídel – řízku. K nám se dostal přes několik evropských zemí včetně Rakouska, kde se tomuto známému pokrmu říká schnitzel. „Přeložili jsme to z němčiny, kde byl řízek nejslavnější, i když Němci, respektive Rakušani, si ho přivezli z Itálie,” ujasňuje Dagmar Magincová.

Řízek, schnitzel nebo italsky cotoletta, mají stejný význam: uříznutý plátek. Italská cotolleta se kromě klasického trojobalu složeného z mouky, vajíčka a strouhanky, obaluje dokonce i v parmazánu.

Je libo guláš, laskonku nebo snad makronku? Pusťte si Klub Rádia Junior a propátrejte s námi původy těchto slov.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva
Spustit audio

Související