Jak rozbít algoritmus na sociální síti

14. únor 2024

Na algoritmy si musíme dát pozor. A jak takový algoritmus rozbít? Která dezinformace byla pro novináře Jana Žabku šokující?

Proč se nám na sociálních sítích nabízejí další a další podobná videa? Můžou za to algoritmy, které vymýšlejí programátoři. Když některému videu věnujete pozornost, algoritmus vám začne nabízet videa se stejnou tematikou. Může jít o videa s roztomilými zvířátky i videa nepříjemná a smutná. Lehce se tak můžeme chytit do takzvané králičí nory. A co hůř, videa nemusejí být vůbec pravdivá, a to ani ta milá.

Jak takový algoritmus rozbít? Podle Jana Žabky, novináře, který se dezinformacemi zabývá, je potřeba vědomě přestat věnovat pozornost tomu, na co se dívat nechcete, a hned jet dál. Když budete vyhledávat užitečná videa se zajímavým a přínosným obsahem, časem se algoritmus změní a například nebezpečné challenge nebo negativní videa se vám přestanou nabízet. Může to ale trvat dny, i týdny. Buďte trpěliví.

Která dezinformace byla pro Jana Žabku šokující? Byla to pozitivní dezinformace. Informace o tom, že se během covidu k břehům Benátek vrátili delfíni, která nebyla pravdivá!

Na algoritmy dej si bacha, ty, tvá ségra i tvůj brácha. Poslechněte si tento díl Síťovky.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související

  • Síťovka

    Tereza Rašová pro vás loví ty nejzajímavější perličky z moře sociálních sítí.