Jak se lépe učit. Vyzkoušejte metodu blurting nebo flashcards

1. listopad 2023

Metod, jak se učit, je hodně. Důležité je mít na učení příjemné prostředí a klid. Terka vám představí např. metodu blurting nebo flascards. Ale možností je mnohem víc.

Máte hodně učení? Čekají vás testy nebo zkoušení? Naučte se učit a půjde vám to lépe.

Terka Rašová pro vás našla v moři sociálních sítí různé tipy. Důležité je mít na učení příjemné prostředí a klid. Učení vám půjde dobře, když si k němu pustíte nějakou instrumentální hudbu jako kulisu – třeba vážnou nebo hudbu z filmu bez zpěvu. Na YouTubu najdete i přímo studijní hudbu. Třeba na kanále Yellowbrickcinema nebo Meditate.

Metod, jak se učit, je hodně. Určitě zkuste metodu blurting, která spočívá v tom, že si přečtete stránku v učebnici, pak učebnici zavřete a zapíšete si na papír, co jste si zapamatovali. Pak si přečtete tu samou stránku znovu, doplníte si na papír, co jste zapomněli, a tak pokračujete dál, dokud na papír nenapíšete úplně všechno, co se chcete naučit. Tahle metoda hodně dobře funguje třeba youtuberce Valakarol.

Zkusit můžete taky flashcards. Vyrobte si malé kartičky. Na jednu stranu si napište otázku a na druhou stranu odpověď. Dají se používat například při učení násobilky, anglických slovíček, zkratek chemických prvků nebo dějepisných letopočtů. Ale možností je mnohem víc. Další tipy si poslechněte v tomto díle podcastu Síťovka.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související