Jak se vybírají knížky do bibliobusu? Hrajeme kámen, nůžky, papír, směje se knihovník

22. listopad 2023

Kolik knih je v Městských knihovnách v Praze? Co všechno se dá v pojízdné knihovně zařídit? A jak se díla do bibliobusů vybírají?  Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítala Vanda Fritschová s Janem Mazurou z Městské knihovny v Praze. S moderátorkou Janou Rychterovou si povídali o pojízdných knihovnách na kolečkách, které po Praze a okolí jezdí.

Knihovna na kolečkách

V Městské knihovně v Praze se nachází přes 2 miliony svazků knih. Několik z nich cestuje po Praze v takzvaných bibliobusech, autobusech, které mají své vlastní jízdní řády. Honza je knihovníkem v dodávce, která se jmenuje Oskar.

Bibliobus Městské knihovny v Praze

Do Oskara se vejde až 500 knih, jezdí do škol i na různé akce. „Bibliobus Oskar je v podstatě plnohodnotná pobočka. Všechno to, co se dokáže udělat na pobočce, zvládnu já v Oskarovi taky. To znamená půjčování knížek, vracení knížek, samozřejmě, čtenářské kartičky můžeme založit,“ vysvětluje.

Knížky cestovatelky

Knihovna nakupuje knihy, které nadále rozesílá do poboček i do bibliobusů. Pojízdní knihovníci se poté dohadují, které knihy si v autobuse nechají. „Je to starý známý souboj kámen, nůžky, papír,” směje se Honza.

„Když ta knížka nějakou tu dobu v bibliobuse jezdí, tak ji pustíme do toho druhého, ten má zase jinou trasu, tak aby ty knížky trochu cestovaly mezi našimi čtenáři,” objasňují. Výhoda Městské knihovny v Praze je taky v tom, že knihu, kterou si půjčíte, nemusíte vracet ve stejné pobočce. Můžete ji vrátit klidně do bibliobusu, když zrovna pojede kolem.

Pokud vás zajímá, jaké příhody se při cestování s bibliobusy dějí, a ve které zemi mají dokonce i kniholodě, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio