Jak se vychovávají děti v Norsku: Častější střídavá péče a bonbóny hlavně v pátek

19. listopad 2023

Proč je v Norsku běžná střídavá péče? Co to znamená a má to pro děti nějaký přínos? A proč je v pátek den bonbónů? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem pardubického Klubu Rádia Junior byla dětská psycholožka Bohumila Mia Fagertun Chocholoušová. Několik let žila v Norsku a právě místní výchovu dětí porovnávala s tou českou po boku moderátorky Jitky Slezákové. 

Soběstačnost a samostatnost 

Stává se, že se cesty rodičů rozejdou a oni se rozvedou. Děti tak mohou žít v takzvané střídavé péči a není to pro ně úplně jednoduché. Znamená to, že se pravidelně stěhují mezi oběma rodiči. V Norsku se tento styl péče objevuje mnohem častěji než u nás.

Psycholožka Bohumila Mia Fagertun Chocholoušová

„Myslím si, že je to tím, že ty maminky a tatínkové mají hodně možností, jak se uplatnit, a hodně času věnují práci,” vysvětluje. Děti jsou ale na tento způsob života zvyklé. Důležité zkrátka je, aby čas trávily s oběma rodiči a měly přístup k oběma způsobům výchovy. „Každá v těch dětech buduje úplně jiné kvality a úplně jiné zdroje, a je krásné, když se to může doplňovat a kloubit, a děti si můžou vybírat jako z bonboniéry přesně tu příchuť, kterou zrovna potřebují,” myslí si Bohumila. 

Bonbónový pátek

Norové žijí podle rozvrhu a rádi si si činnosti plánují a pravidelně opakují. Říká se tomu také rutina. Například každý pátek mají podle Bohumily „všichni“ v Norsku stejné jídlo, a to mexické taco.

„Potom se jde do obchodu a tam se kupují různé bonbóny na váhu, které se smíchají do barevného papírového sáčku. V pátek večer je domácí kino a u toho jsou dovolené bonbóny,” překvapuje životním stylem v Norsku.

Jak vypadá terapie v pískovišti a kdy se používá? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , bva
Spustit audio

Související