Jak ulevit přehřátému psovi? Nebezpečí na něj číhá i při vodních radovánkách

24. červenec 2023

Jaký je postup při záchraně poraněného zvířete? Jaké jsou nejčastější úrazy psů a koček v letních měsících? A na co si dát pozor, když jste s pejskem u vody? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Ve zvířecím Klubu Rádia Junior si moderátorka a zvířecí agentka Veronika Hájková povídala se zvířecí záchranářkou Petrou Pabiškovou. Společně se zabývaly prací veterinární záchranky i nejčastějším případům, ke kterým vyjíždí.

Práce zvířecí záchranky

Pražská veterinární záchranka Pet-medic, ve které pracuje právě Petra, vznikla před 21 lety. „Co se týče zbytku republiky, nebo respektive světa, tak je to ne úplně častá, ale i tak vyskytující se služba,” říká Petra o zvířecí zachránce.

O poranění zvířete se záchranka dozví z dispečinku, který vybere se posádku, která je pro záchranu vhodná. Ta na místě poskytne zvířeti první pomoc a následně ho převeze na veterinární kliniku.

„Volají nás jak majitelé zvířátek, tak například náhodní kolemjdoucí,” vysvětluje. Zasahují i na místech nehod, kde se o lidské pacienty starají hasiči a klasičtí záchranáři, kteří ale nemají čas řešit ještě zraněné mazlíčky.

Pozor na přehřátí

Domácím kočičkám v létě hrozí především pád z nezabezpečeného okna nebo balkonu. Na pejsky ale číhá o něco více nebezpečí. Můžou se mezi sebou porvat, můžou se poranit během autonehody, dokonce si i můžou zarazit do tlamy klacík, který jim házíme.

Na pitný režim v létě nesmíme zapomínat ani u psů

V neposlední řadě se taky může pejsek přehřát. „Často se stává, že se pejskové paradoxně přehřejí u vody, kdy jim majitelé hází, v domnění, že se ochladí, do vody klacík nebo nějakou hračku,” popisuje Petra. „Ale ten pes, jak má rychlý metabolismus, svaly ho zahřívají tím, jak plave nebo jak běhá,” doplňuje.

V takovém případě je nutné pejska co nejrychleji dostat do stínu vydýchat, pokud možno dát mu něco studeného na tlapky a třísla. V momentě, kdy by upadal do bezvědomí, už je nutné dovézt ho co nejrychleji na veterinární kliniku.

Která kuriózní zvířata veterinární sanitka převážela? Poslechněte si celý rozhovor v audiu pod obrázkem nahoře v článku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související