Než přijedeme, potřebujeme, aby nálezci dali zvířeti první pomoc, vybízí zvířecí záchranářka

20. březen 2023

Nejčastěji vyjíždí ke kachnám, netopýrům a holubům. Jak funguje zvířecí záchranka a jak poskytnout zvířeti první pomoc? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Pozvání do zvířecího Klubu Rádia Junior přijala zvířecí záchranářka z Českého svazu ochránců přírody Kateřina Landová. O záchraně divokých zvířat si s ní povídala moderátorka Veronika Hájková

Český svaz ochránců přírody je organizace, která se soustředí za ochranu a záchranu volně žijících zvířat. Katka pracuje jako zvířecí záchranářka. „Jsme svého druhu jediní v celé České republice, jsme samostatná záchranka, která spolupracuje se záchranným stanicemi a veterináři,“ vysvětluje Kateřina Landová. Záchranné stanice fungují jako zvířecí nemocnice, zatímco zvířecí záchranka zajišťuje odchycení a převoz. 

Zvířata v nouzi

Mezi tvory, kteří se často vyskytují v nouzi, patří kachny, netopýři a holubi. Kachny divoké se často s celou rodinou uhnízdí na vysokých budovách, ze kterých se už sami nedokážou dostat dolů. Díky pomoci záchranářů jsou umístěny zpět k vodě.

Netopýří kolonie zase rády kromě jeskyní osídlují i dutiny stromů. „Když se někdo rozhodne takový strom pokácet, tak tam může být dutina s netopýry, kde jich může být opravdu velké množství. Ti netopýři mohou uhynout, protože se probudí do zimy,“ líčí zvířecí záchranářka.

Netopýr rezavý v záchranné stanici Zoo Hluboká

Třetím nejčastěji zachraňovaným druhem bývají holubi. Ačkoli jsou holubi stále bráni jako domácí zvířata, zvířecí záchranka se jim věnuje. „Tady v Praze mají zastání, věnujeme se jim taky a tu veterinární péči jim můžeme poskytnout,“ říká Katka.

Zvířecí první pomoc

Jestli se někdy ocitnete v situaci, kdy bude divoké zvíře potřebovat vaši pomoc, nezalekněte se. „Je to úplně ten samý postup, jako když je v nouzi člověk. První věc je zvednout telefon, zavolat odborníkům a poradit se co dál,“ uklidňuje záchranářka.

Zvířatům je potřeba někdy poskytnout i první pomoc na místě. Například zastavit případné krvácení nebo živočicha zahřát. Mnohdy může být vaše chování rozhodující faktor v přežití zvířete v nouzi.

Jak se k práci zvířecí záchranářky dostala právě Katka Landová se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související