Jak zvládnout návrat do školy. Nebuďte na sebe naštvaní, pokud vám vše hned nepůjde

11. květen 2021

Zpátky do školy! Někdo se těší, někdo má strach. Myslíte si, že jste nejhorší ze všech a vůbec vám to po online výuce nepůjde? Tak se na to podíváme.

Psycholožka Bára Downes si myslí, že většina dětí se zpátky do školy těší. Online výuka totiž může být unavující a navíc už všem chybí kamarádi. To ale neznamená, že se nenajdou holky a kluci, kteří mají z návratu do lavic obavy.

Zpátky do školy

Distanční výuka trvala dlouho. A stejně tak dlouho může trvat, než si zase zvykneme na běžný školní režim. Bára proto upozorňuje, abychom na sebe nebyli naštvaní, pokud nám něco hned nepůjde, jak by mělo.

„Někdy máme pocit, že když nějaká zátěž opadne, že se hned oklepeme a za den dva bude všechno jako dřív,“ vysvětluje. Ale tak to není. Bára to přirovnala ke stavu po nemoci. Po chřipce přece taky hned nečekáme, že uběhneme maraton.

Chce to čas

Možná máte i vy pocit, že jste ve všem úplně nejhorší a že se vůbec nemůžete dostat do školního tempa. Děsí vás představa, že se najednou máte potkávat se spoustou lidí. 

„Pokud je to těžké pro vás, je to těžké i pro všechny ostatní,“ uklidňuje Bára. Je přirozené, že se bojíte, ale věřte, že se to srovná. Chce to čas a být sám k sobě shovívavý.

Mají takové pocity i dospělí? Jaké tipy má psycholožka na překonání strachu? Poslechněte si celý rozhovor

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související