Jako malá jsem nerada plavala, přiznala Lenka, která v 16 letech zdolala kanál La Manche

2. březen 2020

Lenka je nejmladší Češkou, která kdy přeplavala Lamanšský průliv. Teď by se chtěla dostat na olympiádu.

Kanál La Manche odděluje Francii a Velkou Británii. Přeplavat ho touží sportovci z celého světa. Lenka Štěrbová to v roce 2010 zvládla v šestnácti letech. Trvalo jí to skoro devět a půl hodiny. Za tu dobu překonala neuvěřitelných třicet osm a půl kilometru. To všechno ve vodě, která měla jen sedmnáct stupňů.

Když plave celá rodina

Plavání se dnes pětadvacetiletá Lenka věnuje odmalička. Tenhle sport miluje celá její rodina. I když jako hodně malá prý zlobila a raději se potápěla. Tatínek jí už od šesti let vedl taky k otužování. Studená voda ji tak při dálkovém plavání tolik nepřekvapí.

A čím je tahle disciplína zvláštní? Při dálkovém plavání se na rozdíl od toho klasického plave v otevřených vodách – v jezerech, v moři a podobně.

Olympijský sen

Tuto sezónu se Lenka zaměřuje jen na jeden cíl – kvalifikovat se na Letní olympijské hry 2020 v Tokiu. Musí se vejít mezi patnáct dalších sportovců. Když se jí to podaří, bude ji pak na olympiádě čekat závod na deset kilometrů. Proto usilovně trénuje. Při tom všem ale musí stíhat i chodit do školy.

Kde Lenka trénuje a má nějaké speciální plavky? A jak si třeba správně vybrat brýle na plavání? Poslechněte si rozhovor, který pro vás připravila Jitka Slezáková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související