Je dobré upozornit, když se ve škole děje něco, co nemá, říká Štěkánka the Učitelka

8. listopad 2023

Má škola právo mluvit žákům do oblečení? K čemu je dobrá chyba v diktátě? I to řeší oblíbená influencerka. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Linky důvěry Klubu Rádia Junior zavítala učitelka a influencerka Štěpánka Cimlová, na sociálních sítích známá jako Štěkánka the Učitelka. V online světě se snaží pomáhat žákům, které ve škole něco trápí. O své práci si povídala s moderátorkou Klárou Novákovou.

Když se křičí...

Štěpánky první video mělo na sociálních sítích přes čtvrt milionu zhlédnutí. Poukázala totiž na to, že když učitel na žáky křičí, není to úplně správně. Od té doby se věnuje věcem, které žáky v českém školství trápí.

„Když se nějakého učitele bojí, když na ně nějaký učitel křičí, když jim dává moc písemek, zbytečně přísně je hodnotí, prostě když je nějak dusí, oni se do té školy bojí,“ vysvětluje. „Je dobré upozorňovat, když se děje něco, co se ve škole dít nemá,“ myslí si.

Chyba jako dobrá věc?

Doba se rychle posouvá kupředu a s ní i výukové metody. Podle Štěpánky už dnes nejde tak ani o to nějakou informaci umět a znát z hlavy, ale měli bychom se učit, jak s informacemi pracovat. „To je požadavek dnešní doby,“ myslí si.

Výuka by tak měla být více motivační a to třeba i když píšete diktát. „Nejdůležitější na tom diktátu už vlastně není ta hrubka, ale umět si v tom diktátu tu vlastní chybu najít, umět ji zpracovat a umět se s tím vypořádat, že jsem ji udělala, umět ji opravit a jít dál,“ popisuje.

Co děti ve škole nejčastěji trápí a jak Štěpánka přišla ke své přezdívce, to se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva