Je vaše heslo bezpečné? Poradíme 2 způsoby, jak snadno vytvořit co nejsilnější

12. červenec 2023

Už nevíte, jaké heslo vymyslet do další online služby? Nejste si jistí, jestli to vaše současné neprolomí hacker lusknutím prstů? 

Nejčastější hesla, jako je číselná postupka 12345 nebo qwertz (písmenka na klávesnici, která leží hned vedle sebe) prý dokážou počítačoví roboti prolomit za několik milisekund. Při tvorbě hesla musí být člověk trochu mazanější.

Jaké znaky musí obsahovat heslo?

Jak si tedy vymyslet bezpečné a silné heslo? Určitě víte, že heslo by mělo mít 8 až 12 znaků, mělo by obsahovat VELKÁ a malá písmena, číslice a speciální znak.

Někdo radí dát za sebe třeba tři náhodná slova (třeba veverkahopžlutá) a pak nějaká oblíbená čísla a speciální znak. Mohlo by to vypadat nějak takhle: veverkahopzluta136!

Jak na silné heslo? Stačí jedna věta

Další možností je udělat si heslo tak, že si řeknete libovolnou větu, například: „Mám ráda jahodové knedlíky,“ a použijete začáteční písmena jednotlivých slov z téhle věty, čili Mrjk.

Za to dáte nějaká čísla (třeba pětku, když těch knedlíků sníte klidně 5, osmičku, protože 8 jste jich snědli kdy nejvíc, a šestku, protože 6 si jich většinou dává táta) a speciální znak, v našem případě třeba vykřičník, protože chcete mamku upozornit, aby vám je brzy udělala.  A nové heslo je na světě: Mrjk586!

Jak zacházet s hesly? A jak zjistíte, jestli byl váš e-mail hacknutý? Poslechněte si další díl Síťovky.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >> Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

autoři: Tereza Rašová , kpe
Spustit audio

Související