Kamarádem na povel aneb Jak se naučit kamarádství?

7. prosinec 2015

Mít kamarády a být oblíbený – kdo by si to nepřál? Jenže naše schopnost navazovat přátelství není samozřejmá a není to vlastnost, se kterou přicházíme na svět. Mnoho vzorců chování přebíráme od lidí, kteří jsou nám nejblíže. Být kamarádský se můžeme naučit.

Je důležité, aby vaše děti měly kamarády? A jak se kamarádství nebo naopak nedostatek přátelských vazeb projeví na osobnosti dítěte? Jak se liší formy přátelství v jednotlivých věkových obdobích? Tématem pro pondělní vysílání pořadu Atrium bylo právě kamarádství a přátelství.

Hostem Romany Růžičkové byla psycholožka Barbora Downes. Ta odpovídala nejen na výše uvedené dotazy. Kamarádství totiž souvisí i se zralostí osobnosti. S tou ale mohou dítěti hodně pomoci právě rodiče.

Oblíbené dítě se spřátelí snadno

Mít kamarády a naučit se navazovat přátelské vztahy už v dětství – to je podle psycholožky Barbory Downes velice důležité. Díky kamarádskému vztahu se dozvídáme spoustu důležitých informací nejen o druhých, ale především o sobě. Pomocí kamarádů si také osvojujeme společenské návyky, získáváme schopnosti, které v dospělosti budeme potřebovat.

Jak říká psycholožka Barbora Downes, „snadno se skamarádí děti, které jsou oblíbené, jsou otevřené a dovedou se rychle vcítit do někoho druhého“. Je obtížné říci, zda nám jsou tyto schopnosti dány jen geneticky, anebo se tomuto chování učíme v rodině, od nejbližších lidí. Podstatné je, že takové dítě má situaci v novém kolektivu jednodušší.

Uzavřené, plaché dítě však může mít s kamarádstvím, s navazováním nových přátelství, větší problém. A tady je na místě právě pomoc rodičů.

Jak se začlenit do kolektivu a navázat přátelství?

I dospělí mohou mít potíže s navazováním přátelských či kamarádských vztahů. Přesto je rodič tím, kdo může dítěti pomoci s podobným problémem. Rodič by měl dítěti dát skutečný návod, několik rad, jak se v takové situaci chovat.

Je-li dítě opravdu hodně uzavřené a plaché, je vhodné nejprve jen pozorovat ostatní. Zjistit, co které dítě baví, s čím si rádo hraje. Teprve potom se rozhodnout, s kým se dítě pokusí navázat komunikaci. A jak na to? Pro začátek stačí tři body – nahlas pozdravit, navázat při pozdravu oční kontakt a zeptat se na jméno – naučit se tyto tři kroky může být základ pro další cestu ke kamarádství.

Spustit audio