Kde se na vesmírné stanici bere vzduch a kam chodí kosmonauti na záchod?

20. leden 2021

Co se děje v nejbližším vesmíru? Jak to funguje na Mezinárodní vesmírné stanici? To nám přiblížil propagátor kosmonautiky Milan Halousek.

Do vesmírného Klubu Rádia Junior si Jana Rychterová pozvala propagátora kosmonautiky Milana Halouska. A o čem byla řeč? Překvapivě o toaletách.

Ve vesmíru je pět záchodů

„Kosmonauti jsou lidé, musejí vykonávat potřeby jako my, to znamená, že musí jíst, musí spát, musí dýchat, pít, musí chodit na záchod,“ říká Milan Halousek a dodává: "Kosmické toalety jsou vizuálně hodně odlišné od těch na zemi."

V současné době je ve vesmíru pět toalet na sedm lidí. Vesmírným záchodkům je věnována velká péče a vědci se tím vážně zabývají. Věděli jste, že astronauti si musí použití vesmírné toalety nacvičit už na zemi? Je to totiž docela složité a zároveň hodně vtipné. Schválně si to poslechněte v našem audiu. Dozvíte se taky, proč astronauti žertem říkají: „Zítra budeme zase pít náš včerejší čaj.“

Popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře

Vzduch vozí rakety

V Klubu Rádia Junior byla řeč i o tom, kde se bere vzduch, který lidé na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dýchají. Ten se na stanici dováží v zásobovacích raketách spolu s potravinami a dalšími věcmi pro astronauty a výzkum.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se i to, jak astronauti spí, jak se myjí, nebo co se stane, když někomu „uteče“ voda.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související