Z historie kosmonautiky: Lajka nebyla první tvor ve vesmíru a první kosmonautka při letu plakala

30. červenec 2020

Jak ženy dobývají vesmír? Kdy se znovu podíváme na Měsíc? A byl první tvor ve vesmíru pes? To jsou otázky na známého popularizátora kosmonautiky Milana Halouska. 

Milan Halousek z České kosmické kanceláře umí o cestách do vesmíru vyprávět velmi poutavě a umí zodpovědět snad každý dotaz. A to bylo něco pro obdivovatelku vesmírných cest moderátorku Janu Rychterovou. Co všechno se od něj dozvěděla?

Kdo byl prvním tvorem ve vesmíru?

Věděli jste třeba, že slavná fena Lajka nebyla úplně první pozemský tvor, který překročil hranici vesmíru? To dokázaly už vinné mušky, které v roce 1947 do výšky nad 109 km vynesla upravená raketa V-2. Lajka ale stejně drží jedno prvenství. V roce 1957 byla prvním tvorem ze Země, který se dostal na oběžnou dráhu Země.

Popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře

Část letu proplakala

První člověk se do vesmíru podíval v roce 1961. Asi víte, že to byl Rus Jurij Alexejevič Gagarin. Víte ale, jak se jmenovala první žena ve vesmíru? Do historie kosmonautiky se Valentina Vladimirovna Těreškovová zapsala v roce 1963.

Neměla to vůbec lehké. Byla to tkadlena a amatérská parašutistka. Při samotném letu hodně plakala. Na vině byla podle Milana Halouska i chaotická příprava. Do poslední chvíle se měnilo umístění přístrojů v kabině a Valentina trénovala v mužském skafandru.

Podmínky tedy měla opravdu složité. I přes to všechno ale dokázala při napínavém letu provést náročné přeprogramování počítače a šťastně se vrátila.

Dnes ženy „opouštějí Zemi“ běžně, zvláště Američanky. Rusko mělo po Valentině ve vesmíru už jen tři další kosmonautky.

Poslechněte si další zajímavosti o dobývání vesmíru. Kdy se znovu podíváme na Měsíc a kdy na Mars?

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související