Kde se vzaly názvy dnů a měsíců: Sobota z hebrejštiny a záhadný prosinec

29. leden 2024

Na rozdíl od mnoha zemí máme své specifické názvy měsíců, které nejsou odvozené z latiny. Kde se vzal červenec a ze kterého staročeského slova pochází úterý? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior dorazila lingvistka a jazyková poradkyně Dagmar Magincová. S moderátorem Zdeňkem Novákem probrali vznik českých názvu jednotlivých dní v týdnu i měsíců v roce. Ty se od těch mezinárodních a cizích označení značně liší, podobně jako třeba v polštině, běloruštině nebo chorvatštině.

Jazyková poradkyně Dagmar Magincová

Inspirace přírodou

V kalendáři máme měsíce, jejichž názvy lze jednoduše rozluštit. Ať už se jedná o leden inspirovaný ledem, duben podle stromu dub, kvetoucí přírodu v květnu nebo listopad, kdy padá listí. Záhadou může být ale třeba únor. „Je od slova nořit, kdy ledy už začínají tát a noří se do vody,“ vysvětluje Dagmar.

V březnu se zelenají břízy a zvířata jsou březí (tedy čekají mladé) a začátek léta souvisí s červenou barvou. „Říká se, že červen i červenec jsou podle toho, že se v těch měsících sbíral hmyz, ten se jmenoval červec, a sbíral se kvůli tomu, že se z něj dělala červená barva,“ odhaluje odbornice.

V srpnu se srpem sklízela úroda a v září i říjnu je lesní zvěř v říji. Největší záhadou kalendářního roku je ale prosinec. Jeho jazykový původ není přesně znám. Možná je od slova prosvítat, kdy se sluneční paprsky obtížně prodírají z mraků, nebo od obiloviny proso, ze které se dělávaly kaše. Další teorie se zase odkazují na slova prosba, nebo oprasata, které se v zimě zabíjela.

Víte, z čeho vznikly názvy dnů v týdnu?

Týden podle pořadí

Dny v týdnu jsou o něco jasnější. Pondělí je „po neděli“, během které se nic nedělá, středa značí střed pracovního týdne, čtvrtek je čtvrtý den v týdnu a pátek pátý. Úterý není na první pohled snadno odhalitelné, protože pochází ze staré češtiny, ze slova vterý, což znamená druhý, takže druhý den po neděli. „Sobota byl den klidu a ten název jí zůstal z hebrejštiny,“ říká Dagmar. Pochází totiž z hebrejského slova šabat, které znamená odpočinek.

Zajímá vás původ názvů měsíců v zahraničí nebo vznik vybraných jmen? Poslechněte si Klub Rádia Junior a třeba v něm zazní právě to vaše!

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva , kpe
Spustit audio

Související