Kdo je zloděj mezi ptáky?

4. prosinec 2014

Víte, kdo je to kleptoman?

To je člověk, který pořád někomu něco bere. V lidském světě je kleptomanie nemoc. Své kleptomany má ale i říše zvířat. Ornitologové, tedy odborníci, kteří rozumí ptactvu, dokonce znají ptáka, který okrádá jiné opeřence přímo za letu. Jmenuje se fregatka.

Zní vám to jako název plachetnice? To je správně, protože právě tyhle rychlé a snadno ovladatelné lodě připomíná svým leteckým uměním. Fregatka je dobrá nejenom v létání, je to taky zkušený pirát. Představte si, že si dokáže vyhlédnout za letu jiného opeřence s kořistí a pak na něj tak dlouho útočí, až nebožák svou kořist upustí. Fregatka se jí rychle zmocní a má uloveno.

Odborníci takové jednání nazvali kleptoparazitismem. Na obranu fregatek musím říct, že podobné pirátské sklony mají i chaluhy a racci a mezi savci třeba hyeny. Ale zpět k fregatkám. Abychom jim nekřivdili a neudělali z nich jen kleptomany z živočišné říše, jsou to i dobří lovci. Zahnutým zobákem jsou schopny za letu chytit rybku plující těsně pod hladinou. V ohrožení života jsou před fregatkami i malé želvy, chobotnice a medúzy.
A ještě jedna zajímavost. Samečci fregatky jsou v době námluv velcí fešáci. Postávají ve skupinách, roztahují křídla, klepou zobáky, a hlavně nafukují jasně červený vak pod krkem.

V tu chvíli to nejsou piráti, ale králové, a to si dnes také zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video