Kdo nebo co vám může zlomit srdce? Zeptali jsme se kardiologa

9. červen 2021

Zlomila jsi mi srdce! Tohle rčení všichni známe. Ale věděli jste, že nešťastná láska nebo jiná silná emoce skutečně může způsobit onemocnění, kterému se odborně říká syndrom zlomeného srdce?

Syndrom zlomeného srdce skutečně existuje. Tuto diagnózu poprvé popsal v roce 1990 japonský lékař Sato jako zcela nové onemocnění srdce.

Učitelky se zlomeným srdcem

„Syndrom zlomeného srdce má úplně stejné příznaky jako infarkt, ale nedochází tam k uzavření tepny sraženinou. Problémy vznikají  po silné emoci, většinou negativní. Často bývají zasaženi členové pedagogického sboru a převažují ženy,“ popisuje primář kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Jan Matějka.

Syndrom zlomeného srdce může nastat například po autohavárii,  po náročné operaci, po nešťastné lásce, smrti někoho blízkého, ale i po pozitivní emoci. I velká radost může zlomit srdce.

„Dobrou zprávou je to, že srdce má v tomto případě tendenci spontánně se zlepšit a zhojit, takže k úmrtí dochází jen výjimečně,“ říká MUDr. Matějka. 

Nezanedbávajte otoky a špatný krevní tlak

Srdeční selhání je vážné onemocnění, ke kterému dochází většinou po prodělání infarktu. Ale může k němu vést jakákoliv jiná srdeční choroba, například neléčený krevní tlak, porucha srdečního svalu nebo dlouhodobě trvající arytmie.

„My kardiologové máme obavy z nepřímých následků pandemie. Teď už víme, že v pandemických měsících poklesly příjmy pacientů s infarktem o 19 až 28 procent. A není to tak, že by infarktů ubylo. Spíše jich bylo víc, ale lidé to neřešili,“ myslí si primář Matějka a apeluje na to, abychom si více všímali příznaků, které mohou srdeční selhání způsobit.

Únava, dušnost, stěhující se otoky

S přibývajícím věkem přichází únava a nevýkonnost, kterou ale lidé nevnímají tak, že by to mohlo mít souvislost se srdcem.

„Specifickým příznakem, kterého si už ale všimne každý, je klidová nebo noční dušnost. V noci se člověk kvůli špatnému dechu musí posadit. To už je alarmující příznak, který by měl člověk řešit s lékařem,“ vysvětluje kardiolog Jan Matějka.

Otoky a přibývání na váze, to je další možný příznak srdečního selhání. „Přes den bývají otoky kolem kotníků, které mohou stoupat ke kolenům, nad kolena, někdo je může mít až do pasu. Během noci se pak přestěhují do beder, zvětší se oblast břicha…“ popisuje další příznaky MUDr. Matějka.

V takových případech je potřeba provést ultrazvuk srdce a role kardiologa je rozhodující. Je důležité přijít včas, protože většinu pacientů se srdečním selháním přiváží záchranka, pacient  má zalité plíce vodou a situace si vyžaduje okamžitý příjem na JIP.

Spustit audio

Související