Kdy a čím odčervit psa?

11. březen 2014

V okolním prostředí číhá na pejsky mnoho parazitů, proto je potřeba pravidelně podávat odčervovací prostředky.

Dobrý den, máme nového pejska – fenku 3 měsíční. Je už naočkovaná, ale máme prý často odčervovat… Proč a jak často? Jaké přípravky můžeme použít? Děkuji Hanka

Ahoj Hanko.
V prostředí číhá na pejsky mnoho parazitů – odčervením se jich zbavujeme a tím pejskovi pomáháme být v dobré kondici. Odčervení nechrání pejska do budoucna – není to očkování. Odčervení zbaví pejska parazitů, kteří v něm momentálně jsou. Když ale jde třeba za týden po odčervení zase do parku, kde se venčí většina psů z okolí, a očuchává tam ostatní hovínka od jiných psů, může se zase nakazit vajíčky, ze kterých vyrostou v jeho těle noví dospělí parazité.

Nejběžnějším problémem psí populace jsou škrkavky. Mimo jiné je to parazit, který může být přenosný i na lidi. Dospělé škrkavky jsou u psa v tenkém střevu, mohou způsobovat poruchy trávení, špatné zažívání, záněty střev a průjmy až ucpání střeva. Když má pejsek v sobě hodně škrkavek, stává se, že po odčervení můžeme v hovínku ty škrkavky vidět – jsou to takové bílé tkaničky.

Larvičky škrkavek putují po celém těle – provrtávají se játry a plícemi, takže mohou způsobovat i kašel a celkový špatný stav.
Proto by se měla štěňátka odčervit pastou účinkující na škrkavky ve věku 2, 4, 6 , 8 a 10 týdnů a pak každý měsíc až do věku 6 měsíců. Po půl roce věku je ideální odčervovat podle váhy pastou nebo tabletami každé 3 měsíce. V tomto věku už se používají pasty nebo tablety, které účinkují i na tasemnice nebo další možné parazity. Dají se použít na odčervení i pipety za krk.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video