Klausovi nepsalo pero, Zeman spletl slova. Ladislav Špaček vzpomíná na prezidentské inaugurace i Václava Havla

9. březen 2023

Jak probíhá inaugurace prezidenta, uměl se prezident Václav Havel rozčílit a proč Ladislav Špaček neuvažuje o spolupráci s Petrem Pavlem?Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Ladislav Špaček je spisovatel, novinář, pedagog, redaktor a moderátor, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla, který se věnuje etiketě. Evu Sinkovičovou zajímalo, jak probíhá inaugurace prezidenta a jestli se během ní může něco pokazit?

Co je to inaugurace prezidenta?

Je to slavnostní ceremonie, při které je zvolený kandidát na prezidenta uveden do úřadu prezidenta republiky České republiky. Tradičně probíhá ve Vladislavském sále na Pražském hradě.
Obecně se slovo inaugurace používá pro oficiální uvedení člověka do nějaké významné funkce (například členové vlády, rektoři univerzit a podobně).

Inaugurace je jako svatba

Podoba inaugurace prezidenta naší republiky pochází z roku 1918, kdy si prezident Masaryk vybral za svého prvního ceremoniáře Jiřího Gutha-Jarkovského, což byl tehdejší popularizátor a učitel etikety. „A tak se to dodržovalo až do dnešních dob a dnes ta inaugurace probíhá stejně,“ vysvětluje Ladislav.

Čtěte také

„Inaugurace je jako svatba. Během ní zákon vyžaduje pouze souhlasné prohlášení obou manželů, že řeknou ano. To všechno ostatní – výměna prstýnků, polibek, projevy – není nutné,“ popisuje odborník, „U inaugurace jde o jednu jedinou věc: aby prezident republiky přečetl nebo pronesl spatra slib prezidenta, který je napsán v ústavě, podepsal ho a tím se stává prezidentem.“ Vše ostatní, jako jsou proslov, hostina nebo vojenská přehlídka jsou jen dobrovolné prvky, které mají obřad ozvláštnit.

Bez podpisu to neplatí

I tak ale mohou nastat problémy. Ladislav Špaček vzpomíná, jak Václavu Klausovi nefungovalo pero, kterým měl slib podepsat. Naštěstí měl v kapse vlastní náhradní. Miloš Zeman zase nedodržel přesně znění slibu. Změnil jedno slovo a musel slib složit znovu.

Po inauguraci už čeká prezidenta spousta práce a státních návštěv. I to Ladislav Špaček zažil, když pracoval pro prezidenta Václava Havla. Musel za něj dokonce poskytovat vyjádření, která neměl dopředu schválená. Například když v noci volali američtí novináři,  prezident spal a on ho nechtěl budit. „Já jsem s hrůzou čekal, kdy to agentury vydají a prezident si to přečte. Co bude říkat? Musím se pochlubit. Nikdy se na mě nezlobil,“ vzpomíná. „Byl to velice milý člověk,“ dodává.

Na Hrad už se nechystá

Se spoluprací s novým prezidentem Petrem Pavlem ale nepočítá. Ne, neuvažuji o tom vůbec. Já mám docela zajímavou práci, která mě těší. Myslím, že je společensky důležitá. Učím lidi etiketě, slušnému chování.“ 

Jak to vypadlo, když se prezident Václav Havel rozčílil? Jaké celebrity Ladislav díky své práci potkal? A jaký názor má na Petra Pavla? Poslechněte si celý podcast v audiu, nebo si ho pusťte jako video.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe

Související