Koněm proti šikaně?

21. duben 2016

Hiporehabilitace dokáže ozdravit třídní kolektivy, ve kterých došlo nebo dochází k šikaně. Na drahý projekt ale nejsou peníze.

Pod „léčbu koněm“, jak se také hiporehabilitace lidově nazývá, spadá hipoterapie, parasport, psychoterapie pomocí koní a AVK, neboli aktivity s využitím koní. Posledně jmenované AVK se pohybují v oblasti pedagogické a sociální. Používají stejné metody jako psychoterapie, ale jsou zaměřeny na lidi (většinou děti), kteří nemají psychické onemocnění. Těmto aktivitám se věnují pedagogové, speciální pedagogové, sociální pracovníci a zdravotníci.

V rámci AVK se nejčastěji řeší problémy v komunikaci s okolím. „Děti, které se těžko prosazují nebo mají nějaký problém v sociální komunikaci, se mohou od koní hodně naučit,“ říká instruktorka pro AVK, Mgr. Jindra Vladyková z České hiporehabilitační společnosti (ČHS).

Jak znemožnit agresora

AVK jsou ideální v případě prevence nebo potlačení šikany. „Když řešíte šikanu v nějakém kolektivu, potřebujete ho vykolejit z jeho běžného života. Je potřeba vzít děti do jiného prostředí a vytvořit jim nové vztahy. A k tomu jsou koně velice dobře využitelní,“ popisuje Vladyková osvědčený postup. „Pokud víme, kdo v kolektivu šikanuje a kdo je obětí, můžeme připravit takové situace, aby šikanované dítě dostalo koně, který bude bez problémů poslouchat jeho příkazy“. Takové dítě pak slaví v rámci kolektivu velký úspěch. Třídnímu agresorovi ale instruktor z logiky věci přidělí koně těžko ovladatelného. A dá se zajít ještě dál. Odborník může koně ovládat na dálku, dávat mu opačné pokyny, než dítě a třídní kápo je najednou před očima spolužáků bezmocný.

Přestože jsou podobné terapeutické projekty připraveny a odborně podloženy, na svou realizaci teprve čekají. Důvodem je velká finanční i organizační náročnost.

Jak poznat kvalitu

Kůň, který je nabízen k AVK, by měl mít licenci hiporehabilitačního koně, kterou vydává ČHS, a měl by být starší šesti let, což zaručuje jeho psychickou vyzrálost. „Pokud koně pracují na sociálních vztazích mezi lidmi, je to velmi náročné na jejich psychiku. A nevyzrálý kůň by takovou věc neunesl,“ říká Vladyková.

Aby se laik mohl orientovat nejen v kvalitě koní, ale i rehabilitačních středisek, rozhodla se ČHS svá střediska rozdělit podle kvality, a to jak ve vzdělání pracovníků, tak ve výcviku koní. Jakmile se na webu společnosti dočteme, že jde o „středisko doporučené hiporehabilitace“ nebo „středisko praktické výuky“, můžeme si prý být jisti kvalitou.

Musí AVK doporučit lékař? Hradí ho pojišťovna? I to se dozvíte v rozhovoru s Jindřiškou Vladykovou z České hiporehabilitační společnosti.

Spustit audio