Krtka museli do vesmíru vycpat nehořlavým materiálem. V kosmu si vyzkoušel záchod i čištění zubů

26. květen 2021

Nedávno to bylo deset let, co se do vesmíru poprvé vydal krtek. Sice jen ten plyšový, ale zato náš, český! Jak probíhal jeho let?

Propagátor kosmonautiky Milan Halousek přišel do Klubu Rádia Junior s další náloži super zajímavostí. Tentokrát s Janou Rychterovou probrali jedno zvíře, které běžně žije pod zemí. Tak co má společného s vesmírem?

Popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře

Jak se Krtek dostal na oběžnou dráhu

Do vesmíru se podívala plyšová verze oblíbeného kresleného Krtečka. Na oběžnou dráhu ho vzal americký astronaut Andrew Feustel. Jeho manželka má totiž české kořeny. Milovaná postavička letěla do vesmíru hned dvakrát. Poprvé v roce 2011, tedy přesně před deseti lety. Podruhé v roce 2018.

Indira Feustel a Andrew Feustel

Plyšová hračka byla ale speciálně upravená, a tak to nebyla ta samá, jakou koupíte běžně v obchodě. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA je totiž velmi přísný a nepustí do kosmické lodi nic hořlavého. Museli ji tak vycpat speciálním materiálem.

Modelka ve vesmíru

Čtěte také

Vesmírný animovaný hrdina je velký devatenáct centimetrů. A co v kosmické raketě dělal? Modelku! Andrew Feustel nafotil sérii obrázků běžného dne Krtka astronauta. Stal se právoplatným členem posádky.

„Máme fotografie, kde je Krtek na záchodě, kde si čistí zuby, kde jí, kde spí ve speciálním spacím pytli, kde se vznáší uprostřed kabiny ve stavu beztíže,“ vypočítává Milan Halousek. Jak je vidět, chlapci se v kosmu rozhodně nenudili :-)

Kdo to je taikonaut? Proč měl Jany host s sebou ve studiu ručník? A kdo letěl do kosmu načerno? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související