Kulatá akvária rybkám škodí. Mohou v nich zešílet, tvrdí francouzský výrobce

24. leden 2022

O nevhodnosti kulatých akvárií se mluví již mnoho let. Velký francouzský výrobce teď přestane takové nádrže úplně nabízet.

Malá kulatá akvária sice mohou vypadat pěkně, skrývají ale řadu problémů. Ryby v nich nemají většinou dost prostoru, nabízí taky pouze malou plochu dna. Jejich majitelé je často ani neopatří rostlinami a potřebnou technikou, jako je například filtr. Rybky v nich tak plavou podél skla do nekonečného kruhu, protože nenarazí na roh, stěnu, či jinou překážku. Oblé nádrže se navíc hůře čistí. 

Zlatá rybka do kulatého akvárka nepatří

Je to týrání, tvrdí výrobce

Francouzská firma AgroBiothers Laboratoire teď dokonce ukončila prodej akvárií s objemem menším než 15 litrů a už nebude prodávat ani akvária ve tvaru koule. Zdůvodnila to tím, že malá akvária bez filtrace a okysličení jsou pro ryby týráním.

Chtěli byste si pořídit akvárium? Poradíme, jak na to

„Lidé kupují svým dětem zlaté rybky bez rozmyslu, ale kdyby věděli, jaké je to mučení, nedělali by to. Otáčení se dokola v malé misce přivádí ryby k šílenství a rychle je zabíjí,“ uvedl generální ředitel firmy AgroBiothers Matthieu Lambeaux.

Poraďte se s odborníky

Čtěte také

Jestli chcete doma rybičku, navštivte specializovanou akvaristiku a nechte si poradit od odborníků. Dobře si ale vybírejte, kam se vypravíte. Ne všechny zverimexy mají prodejce, kteří akvaristice opravdu rozumí. Do maličkých skleněných koulí rozhodně nepatří například zlaté rybky, které potřebují daleko více prostoru.

Pokud vás kulaté nádrže přesto lákají, pořiďte si do nich třeba nějaké pěkné rostlinky, vodní šneky nebo řasokouli. V hranatých akváriích si navíc pozorování podvodního hemžení užijete mnohem víc, protože vám obraz nebude tolik deformovat oblý tvar.

Více se dozvíte v článku na portálu iRozhlas >>

Spustit audio

Související

Pusť si video