Lidé si myslí, že čím menší akvárium, tím menší péče. Je to přesně naopak, varuje akvarista

5. únor 2021

Jakých začátečnických chyb se vyvarovat, když si chcete pořídit akvarijní rybičky? Zeptali jsme se odborníka Josefa Bláhy.

Tentokrát čtvrteční Klub Rádia Junior s Veronikou Hájkovou nenavštívilo žádné zvířátko. Povídali jsme si totiž o rybičkách a s těmi se cestuje jen velmi špatně. Akvarista Josef Bláha ze Zoo Braník prozradil spoustu zajímavých tipů, jak s chovem rybiček začít. 

Jak velké akvárko a kam ho dát?

Když vybíráte akvárko, rozhodně neplatí, že čím menší, tím snadnější na údržbu. Právě naopak. Pro nezkušené chovatele se doporučuje začít s nádrží, kam se vejde padesát litrů vody a více. V menším akváriu se chyby projeví daleko rychleji a s větší intenzitou. Do malého akvária se také vejde míň rybek.

S výběrem správných rybiček vám pomohou v akvaristice

Akvárium zásadně umisťujeme někam dál od okna, aby na něj nesvítilo přímé sluníčko. To by se v něm totiž začalo dařit řasám. Větší akvária, která pojmou dvě stě litrů a více by měla být umístěna u zdi, kvůli nosnosti podlahy. Josef také nedoporučuje kulatá akvária. Špatně se pro ně shánějí světla a filtry.

Na plastové rostlinky zapomeňte

Než si pořídím akvárium, musím odpovědně zvážit, jestli na něj budu mít čas a jestli mě to bude bavit. Rybičky si totiž sami neřeknou, že je něco trápí a tak se jim musíme věnovat a pozorovat je.

Do akvária také patří živé rostliny, ne žádné platové náhražky. V nádrži totiž musíme docílit vyváženého koloběhu. Odpadní látky, které rybičky produkují mohou nadělat ve vodě velkou neplechu. Proto ale máme v akváriu filtry, které vodu čistí a živé rostliny. 

Výběr rybiček nechte na odborníkovi

A jak si vybrat ty správné rybičky pro začátečníka? Nejlepší je se poradit přímo v akvaristice, tedy prodejněs rybičkami. Tam vám totiž na základě vámi vybraného akvária poradí, jaké rybky se do něj hodí, které druhy se mezi sebou snesou, které jsou méně náročné a podobně.

Poslechněte si i další zajímavé tipy, které Josef v rozhovoru prozradil.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související