Lékař, který vyměnil medicínu za canicross. Své volby ale nelituje

2. listopad 2023

Šimon Cipro začal kariéru jako lékař. Jeho velkým koníčkem byl ale canicross, tedy běh se psem. Dostal se k němu v podstatě náhodou. První závody běžel v Beskydech s bostonským teriérem, což je malé společenské plemeno. 

„Problém ale byl, že těsně před závodem napadlo asi 15 centimetrů sněhu, a tak jsem téměř celou trasu odběhl s bostonkem v podpaží,“ vzpomíná na své canicrossové začátky s úsměvem Šimon Cipro.

Canicross Run for Fun v Liberci

Běh se psem ho ale zaujal, a tak si se ženou pořídil prvního většího psa, a začal se tomuto sportu věnovat víc. Je několikanásobný mistr republiky, medaile má i z mistrovství Evropy a světa.

Postupem času začal vyrábět také vybavení pro canicross. A mezitím stále pracoval v nemocnici. „Člověk ale těžko může sedět na dvou židlích zároveň. Nebo určitě to nejde tak, aby dvě činnosti dělal poctivě a dobře. Medicína je sice krásná, ale opravdu neumožňuje se věnovat ve větším čemukoliv dalšímu,“ dodává Šimon Cipro.

Nakonec se musel rozhodnout

Své volby vzdát se medicíny ovšem nelituje. Dnes navrhuje, vyrábí a prodává pomůcky nejen pro běh se psem, ale obecně pro výcvik psů, organizuje canicrossové závody a snaží se dostat tenhle sport do obecného povědomí.

Čtěte také

Na svém webu behejsepsem.cz organizuje tréninkové skupiny po celé republice. Běh se psem je totiž podle něj sport pro velmi široké spektrum lidí. Běhat může jakékoliv plemeno, a pokud to zdraví dovolí, také jakýkoliv člověk.

Často je potřeba to psa naučit, stejně jako další činnosti nebo sporty. Aby správně tahal, aby byl schopný běžet mezi ostatními psy i lidmi a podobně. Jeho cílem je tak nadchnout pro canicross širší veřejnost. Spojuje se totiž při něm příjemné s užitečným. Pes se vyvenčí a člověk se proběhne.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.