S ridgebackem i zhubnete. Pes s pruhem proti srsti potřebuje pohyb, lásku a důslednost

19. červenec 2023

Rhodéský ridgeback nebyl původně určený k lovu lvů, jak se někde mylně píše, ale k ochraně hospodářství před lvy a dalšími divokými zvířaty. Jeho původním posláním, které se promítá i do dnešního chování, je ochrana rodiny. Pozor, potřebuje fyzickou aktivitu, jinak by se mohl proměnit v bytovou demoliční četu.

„Podle mých zkušeností rhodeský ridgeback buď běhá, je velmi aktivní nebo spí jako dudek. Nic mezi tím,“ usmívá se chovatelka Květa Štěrbová, která má v Chrudimi chovatelskou stanici Slunce pouště. Momentálně pečuje o deset sedmitýdenních štěňat.

Štěňata rhodéského ridgebacka

Chytrý pes potřebuje zkušeného pána

Rhodéský ridgeback je inteligentní a věrný pes, rodině velmi oddaný. Na druhou stranu umí být tvrdohlavý, uličnický a odměřený. Podle chovatelky Květy Štěrbové tito psi nesnášejí tvrdý dril. Je nutné je vychovávat pevně a důsledně, ne však tvrdě. K cizím lidem může být rhodéský ridgeback nedůvěřivý a odtažitý. Ke své rodině se ale chová otevřeně a ochranitelsky.

Se štěňaty ridgebacka je legrace. Dokáží zaměstnat celou rodinu

„I k dětem umí být tolerantní, ale opět je to hlavně o důsledné výchově jak psa, tak dětí, které se učí vnímat potřeby zvířete. Je dobré zapojit děti do péče o psa, aby věděly, že to není jen o mazlení, ale také o krmení a venčení,“ vysvětluje chovatelka, která se v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice se vyznala ke své lásce k tomuto plemeni:

„Chtěla bych rozdávat tolik dobra mezi lidi tak, jako to umí plemeno rhodéského ridgebacka. Spojuje mou rodinu, a to přirozeně, s respektem a současně s láskou.“

Jak pečovat o srst rhodéského ridgebacka? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.