Letíme do teplých krajin. Na Madeiru, na Srí Lanku nebo do Thajska?

12. leden 2016

Tyto destinace jsme pro vás vybrali společně se známým pardubickým cestovatelem Vladimírem Lemberkem, který procestoval na 50 zemí světa. Berte je jako tipy, kam se vydat, pokud jste se rozhodli vyjet ze studené zimní Evropy za teplem.

Jděte si za svým snem. I cesta letadlem se dá zvládnout ve starším věku, pokud má člověk základní informace. A právě informace jsou tím nejzásadnějším, čím by se měl každý vyzbrojit, pokud se chystá vycestovat. Je dobré informovat se i na bezpečnostní situaci ve státě. Například na Srí Lance nebo v Thajsku žijí budhisté a z toho se dá odvodit jejich pozitivní vztah k životu a k lidem.

Srí Lanka znamená v překladu skvostná země

Ostrovní stát Srí Lanka se nachází v jihovýchodní Asii poblíž Indického poloostrova. Díky různorodým klimatickým poměrům, se můžete věnovat mnoha typům sportů, jako např. dlouhým procházkám, rybaření, golfu, ale také vodním sportům, kterým vévodí potápění se do fascinujícího podvodního světa.

Obyvatelé Srí Lanky alespoň jednou do roka navštíví vrchol hory Srí Pada (Svatá stopa), kde je otištěno ve skále velké chodidlo. Křesťané věří, že je Adamovo, buddhisté Buddhovo, hinduisté Kršnovo a muslimové Alláhovo.

Srí Lanka Reginatip k ID:3175579

Srí Lanka si své jméno – Skvostná země — opravdu zaslouží. Ostrov je neobyčejně pestrým světem, ve kterém se prolínají budhistické chrámy s prastarými královskými městy, tropické pralesy s rozlehlými jezery, nížiny se střídají s více jak dvoutisícovými horami a rýžová políčka s plantážemi čaje.

Ale i tady je třeba zjistit si co možná nejvíce informací. Návštěva těch nejznámějších atrakcí a míst je mnohem dražší než výlet ke stejně hezkým, ale méně známým místům. Za zkoušku určitě stojí místní kuchyně. To, co se vaří v hotelích u pláží se nedá srovnat se zážitkem z místní restaurace. To platí i v Thajsku. Kuchyně v těchto zemích je velmi lehká, plná zeleniny a vynikajícího koření a člověk by ji měl ochutnat a možná si i tento způsob stravy alespoň částečně přenést do evropského jídelníčku.

Thajsko – exotika, která láká stále více Čechů

Pohodoví lidé, většinou budhisté, mnoho památek, čisté moře a nádherná příroda. Thajsko nabízí širokou škálu atrakcí.

Mezi ně patří i krásná místa pro potápění, písčité pláže, stovky tropických exotických ostrůvků, kanály v Bangkoku, pestrý noční život letoviska Pattaya, archeologická naleziště, horské kmeny, výjimečná flóra a ptactvo, paláce a jiné objekty v UNESCO, kabaretní show, trekking v Chiang Mai, šnorchlování či potápění na Phuketu a Krabi, opičí škola a sloní trek na Koh Samui, krásné vodopády národního parku Erawan, pozorování divokých zvířat v Národním parku Khao Yai…

Thajsko

To všechno láká do vzdáleného Thajska mnoho Čechů. Vladimír Lemberk doporučuje v každém případě nezůstat jen na jednom místě jen u hotelu na pláži. Thajsko nabízí ve vnitrozemí i na svých ostrovech nepřeberné možnosti výletů a bylo by škoda takovou šanci promarnit. Cestování po Thajsku je poměrně levné, takže ani peníze nebudou problémem. Využít se dají i letecké vnitrostátní linky.

Barevná Madeira láká k turistice v každém ročním období

Malý ostrov v Atlantiku každého uchvátí především exotickou přírodou, koberci květů a do nebe vystupujícími horami. Madeira voní eukalypty, zní mořským příbojem a zpěvem divokých kanárů. Rozervaná hornatá krajina nabízí výlety podél zavlažovacích kanálů. Unikátní vavřínové lesy zde rostou na jediném místě na světě. Vodopády, kostely, pobřežní útesy, botanické zahrady, sopečné lávové proudy, stovky druhů kvetoucích rostlin z celého světa.

Madeira bývá nazývána ostrovem věčného jara, silného vína, zubatých hlubinných ryb a usměvavých lidí. Zimu tam tráví podle Vladimíra Lemberka hlavně angličtí senioři. Kanárské ostrovy jsou zase lákadlem pro Němce. Pro svou příhodnou polohu není pro Evropana ani cesta tam letadlem časově náročná.

autor: jsl
Spustit audio